De populaire burgemeester van Beira voelt dat zijn stad bij noodhulp wordt vergeten

Kinderen verzamelen plastic bloemen uit een ingestorte kerk in Beira.  Beeld AFP
Kinderen verzamelen plastic bloemen uit een ingestorte kerk in Beira.Beeld AFP

Beira is een oppositiebolwerk in Mozambique. Inwoners van de stad - én burgemeester Daviz Simango - hebben het gevoel dat de landelijke regering hen daarom na de cycloon verwaarloost.

Daviz Simango schat de diepte van de plas verkeerd in. Met de achterwielen van zijn pick-up creëert hij een vloedgolf van bruin water die per ongeluk vier vrouwen overspoelt. Hij heeft het zelf niet door. Hij zit druk telefonerend achter het stuur. Simango lijkt zelfs niet te horen dat de vrouwen hem uitschelden. “Asociale klootzak!”

De woedende vrouwen hebben op hun beurt waarschijnlijk niet door dat het hun burgemeester is die hun per ongeluk de volle laag geeft. Simango heeft niet, zoals de meeste toppolitici in Mozambique, een stel agenten dat hem escorteert. Hij heeft niet eens een chauffeur. Terwijl hij de elf dagen nadat cycloon Idai zijn stad Beira zwaar beschadigde toch echt non-stop door de stad racet. En hij staat graag iedereen te woord die hem belt. Dus is tegelijk rijden en bellen soms onvermijdelijk.

Simango presenteert zich als een man van het volk. Ook vandaag staat hij met opgerolde mouwen in de blubber in de door de storm zwaar getroffen sloppenwijk Munhava. Zijn spijkerbroek is vies, het T-shirt onder zijnopen geknoopte lichtblauwe blouse ongewassen. “Het is belangrijk dat ik als burgemeester laat zien dat ik fysiek wil meehelpen met het puinruimen in de stad”, legt hij uit. “Want we moeten de crisis met z’n allen oplossen.”

Landelijke verkiezingen

Simango werd in 2003 burgemeester van Beira, als lid van Renamo, de grootste oppositiepartij in het land. Zes jaar later splitste hij zich met een eigen partij af. In 2018 werd hij met zijn MDM bij de lokale verkiezingen in Beira veruit de grootste, met 45 procent van de stemmen. Regeringspartij Frelimo bleef steken op 29 procent.

Ook vandaag staat burgemeester Daviz Simango met opgerolde mouwen in de blubber in de door de storm zwaar getroffen sloppenwijk Munhava. Beeld Niels Posthumus
Ook vandaag staat burgemeester Daviz Simango met opgerolde mouwen in de blubber in de door de storm zwaar getroffen sloppenwijk Munhava.Beeld Niels Posthumus

Ongetwijfeld snapt Simango dat de huidige crisis een uitgelezen kans biedt om zijn populariteit verder te vergroten. Later dit jaar zijn er landelijke verkiezingen in Mozambique, waaraan hij meedoet als presidentskandidaat. Maar of het nu strategie is of oprecht, het werkt: Simango staat er na cycloon Idai bij veel mensen in zijn stad een stuk beter op dan de landelijke Frelimo-regering.

“Simango ging in de dagen na de storm letterlijk van deur tot deur”, zegt Eloy da Silva (60) bijvoorbeeld door het luik van zijn hotdogkraam aan het strand van Beira. “Hij informeerde ook bij mij persoonlijk hoe het met me ging. President Filipe Nyusi is slechts geïnteresseerd in de televisiecamera’s.”

Chaotisch

Simango geeft toe dat de samenwerking met de landelijke regering niet heel soepel loopt. Zeker niet vlak na de cycloon. “De regering wilde het stadsbestuur overal buiten houden”, zegt hij. “En praktisch alle hulpgoederen gaan naar de overstromingsgebieden rondom de stad. Dat is oneerlijk. Beira lag in het hart van de cycloon. De stad is niet overstroomd, maar de windschade is enorm. Ook hier lijden mensen. De regering moet beseffen dat ook de inwoners van Beira inwoners van Mozambique zijn.”

Jan de Vries, directeur van de Mozambikaanse afdeling van het Nederlandse havenbedrijf Cornelder, dat mede-eigenaar is van de haven van Beira, is genuanceerder. Hij prijst de snelheid waarmee de stad opkrabbelt, maar wil daarvoor niet alleen lokale bestuurders een pluim te geven. “Ook de landelijke regering zit er bovenop en heeft hier zelfs drie ministers gestationeerd om de wederopbouw te overzien”, zegt hij. “Dat gaat allemaal wat chaotisch, maar wat wil je ook na zo’n ramp?”

Maar Rosa Baso (32), die bier verkoopt op en rond het strand, is het juist volmondig eens met haar burgemeester. “De landelijke overheid helpt alleen de mensen uit de overstromingsgebieden”, moppert zij. “Ze doet nauwelijks iets voor ons inwoners van Beira. Wij hebben heel hard materiaal nodig om onze huizen opnieuw op te bouwen. En de scholen en ziekenhuizen moeten worden gerepareerd. Onze burgemeester doet zijn best. Maar hij kan het niet alleen.”

Lees ook:

Overal in de stad Beira zijn de littekens van cycloon Idai nog te zien

De stad Beira herstelt van cycloon Idai. Overal zijn de littekens van de storm en regen nog te zien. Vooral in de armste wijken. Maar ook in het ziekenhuis. En in het mortuarium.

Op zoek naar meneer Bernardino tussen het puin van Mozambique

Na cycloon Idai is er in en rond de Mozambikaanse havenstad Beira nauwelijks nog internet- of telefoonverbinding. Terwijl de stad opkrabbelt na de storm, proberen inwoners elkaar te vinden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden