De Poolse keuken is de moeite van het proberen zeker waard

Polska, de nieuwe Poolse keuken


Zusa Zak


Veltman uitgevers, euro25


****


Onlangs hoorde ik op het 'Radio 1 journaal' het bericht dat een achttienjarige Poolse jongeman was aangehouden op de A1. Hij reed daar namelijk op een elektrische fiets en was onderweg naar Polen. Bij het horen van dit bericht schoten bij mij de tranen in de ogen, van ontroering en van een onbedaarlijke lachbui. Over de ontroering kunnen we kort zijn, ik weet bijna zeker dat de jongen op weg was naar zijn moeder. Hij wilde haar eigen winterse krupnik (stevige soep) en pierogi (gevulde deegkussentjes) weer eten, want dat had hij ongetwijfeld het meest gemist tijdens zijn verblijf in ons land.


Maar hoe zag hij dat allemaal voor zich? Het is bij de A1 immer gerade aus, dan kom je inderdaad ergens in Polen uit. Maar zo'n elektrische fiets moet natuurlijk wel elke honderd kilometer worden opgeladen, dus het is te hopen dat je op tijd een oplaadpunt tegenkomt, anders wordt het nog flink doortrappen. Het zijn rare jongens, die Polen. De elektrische fiets bleek overigens gestolen te zijn, dus fraai was het allemaal niet.


In mijn Franse dorp woont al jaren een aantal Polen. Ze weten als geen ander de paddenstoelen in het bos te vinden (ook de hallucinerende), vangen stiekem 's nachts de vissen uit de vijver van de abdij die ze dan de volgende dag lekker bakken en ze kunnen ongelooflijk veel drank tot zich nemen.


De Poolse keuken is nooit echt doorgedrongen in andere landen, maar dat de Polen veel van eten houden en vooral ook van eten dat zich in de natuur aandient, is mij geheel duidelijk. Zusa Zak doet nu een poging om vanuit haar nieuwe thuisland Engeland de Poolse keuken meer bekendheid te geven. Ze werd geboren in het communistische Polen en verhuisde op achtjarige leeftijd naar Engeland. Daar verdient ze nu, inmiddels eind dertig, de kost als blogger. Mij is al vaker opgevallen dat bloggers die zich specialiseren meestal meer toevoegen aan de wereld dan de bloggers die beschrijven wat er die dag op hun pad komt.


Zak heeft, behalve van haar moeder, ook veel van haar oma geleerd over de Poolse specialiteiten. Je ziet aan de recepten dat het gerechten zijn die als dagelijkse kost op tafel worden gezet. Er worden alleen ingrediënten gebruikt die hier misschien wat minder voor de hand liggen. Zoetwatervis bijvoorbeeld, zoals karper en snoek, waarvan ik al jaren denk dat we die meer zouden moeten eten.


Tot mijn grote vreugde staat in het boek in het hoofdstuk knoedels ook een recept voor pruimenknoedels. Die maakte mijn moeder vroeger, maar dan met kwetsen. Naast de Joodse keuken en de gerechten die bij de zigeuners vandaan komen, heeft ook de Poolse keuken een rijke cultuur die de moeite van het proberen zeker waard is.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden