De Pool Tusk is voor de Poolse regering de ‘Duitse kandidaat’

Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk. Beeld Hollandse Hoogte
Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk.Beeld Hollandse Hoogte

Een Poolse regering die wil voorkomen dat een Pool voorzitter van de Europese Raad blijft. Het klinkt bizar, maar niets is vreemd in een land dat tot op het bot verdeeld is. Toch gebeurt het vandaag: Donald Tusk wordt herkozen.

Ekke Overbeek

Premier Donald Tusk vertrok ruim twee jaar geleden naar Brussel om EU-voorzitter te worden. Het jaar daarop verloor zijn partij, het rechtse Burgerplatform, de verkiezingen. Sindsdien regeert het nog rechtsere en conservatievere Recht en Rechtvaardigheid (PiS) van Jaroslaw Kaczynski.

De vete tussen beide heren heeft politiek Warschau een decennium beheerst. En doet dat eigenlijk nog steeds, want velen geloven dat alleen Tusk in staat is Kaczynski’s partij uit het zadel te lichten. De PiS-leider heeft er dus alle belang bij dat Tusk nog even uit de buurt blijft.

Maar aan de andere kant betekent het verlengen van Tusks ambtstermijn met nog eens 2,5 jaar dat zijn rivaal zou terugkeren kort voor de presidentsverkiezingen. Tusk zou op die manier een ideale startpositie hebben voor het hoogste ambt dat nu nog stevig in handen is van de Kaczynski-getrouwe Andrzej Duda.

Bovendien kan Kaczynski zijn trouwe achterban niet uitleggen dat de PiS-regering een man zou steunen die hij zelf uitmaakt voor landverrader. Volgens Kaczynski was Tusk mede-verantwoordelijk voor de vliegtuigramp in Smolensk, waarbij zijn tweelingbroer, president Lech Kaczynski, omkwam. Minder trouwe PiS-stemmers kan hij daarentegen moeilijk uitleggen dat de Poolse regering de Poolse EU-voorzitter pootje licht.

Een Duitse kandidaat

Hoe ontsnap je uit dit dilemma? Kaczynski gaf deze week het antwoord: “Tusk is een Duitse kandidaat”. De regering ‘nomineerde’ daarom een eigen, ‘Poolse’ kandidaat: Jacek Sariusz-Wolski, die is weggelopen uit Tusks eigen Burgerplatform. Dat deze kansloos is, doet er niet toe. Het gaat om het binnenlandse effect.

Dat deze binnenlands slimme zet in het buitenland minder slim is, doet er evenmin toe. Zelfs als zou blijken dat de nationalistisch-conservatieve Kaczynski de weg heeft vrij gemaakt voor de benoemig van een socialist tot voorzitter van de Raad.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden