De politieke bullebak is bijna uitgestorven

Maar uit de VVD-hoek gloort een sprankje hoop. Aan het einde van de kantoordag is het bij de lift in de perstoren van het Kamergebouw een vertrouwd beeld.

Redactie: Hans GoslingaCees van der Laan en Teun Lagas

De liftdeuren gaan open en een man met een baby in een draagzak over het kostuum stormt naar buiten. Niet om zo snel mogelijk naar huis te gaan, waar moeder de vrouw de piepers heeft opgezet. Nee, hij moet snel naar huis het avondeten klaarmaken voordat vrouwlief doodmoe uit de file arriveert.

Dat haastige vaders de lift van de perstoren bevolken en de wachttijd voor journalisten aanzienlijk hebben verlengd, hebben we te danken aan de vorige voorzitter van de Tweede Kamer, de vrouwvriendelijke Frans Weisglas. In zijn wijsheid besloot hij de kinderopvang van de Tweede Kamer te vestigen op de hoogste (zevende) verdieping van de Tweede Kamer. Sindsdien staan er bij de ingang van de Kamer aan de Korte Poten bakfietsen met kinderzitjes en bevindt zich bij de lift een heuse parkeerplaats voor buggy’s.

Symbolisch kan die crèche als hoogste punt van het Binnenhof gezien worden als de kroon op de ontmanteling van de klassieke man in de politiek. Mannen die 24 uur per dag met de publieke zaak bezig waren én hun vrouwen en kinderen alleen kenden van toevallige ontmoetingen thuis.

Wijers kondigde het einde van de Tarzan aan

Het einde van dit tijdperk kondigde zich aan tijdens het eerste Paarse kabinet (1994-1998), toen minister Wijers weigerde een avondje door te werken om de verjaardag van zijn dochter te vieren. Hoongelach onder mannen en applaus onder vrouwen waren zijn deel. Nadien trok Wijers zich terug uit de politiek om nog meer aandacht aan zijn gezin te schenken. Nadien gaf ook oud-minister Gerrit Zalm wel eens de voorkeur aan een spelletje flipperen met zijn kinderen boven het ’gedoe’ in kabinet en Kamer.

De onttakeling van de klassieke politicus is in de afgelopen jaren hard gegaan. De Kamer bestaat tegenwoordig grotendeels uit politiek correcte mannen die een traantje kunnen laten, luiers verschonen en de verjaardagen van hun kinderen bijwonen. De Tarzan in de politicus is helaas wel een beetje uit zijn karakter weggeëmancipeerd, zullen ’stoute’ vrouwen beamen.

Analoog hieraan is het verdwijnen van de bullebak uit de politiek. Politici die alleen al door hun postuur, maar ook door hun optreden gezag afdwingen en over een zekere stoïcijnsheid beschikken. Ze zijn zeldzaam geworden. De grootste nog politiek actieve bullebak is SP-leider Jan Marijnissen, die op ouderwetse wijze zijn critici de mond snoert en zijn onderdanen de mantel uitveegt, waarover Agnes Kant en diverse fractiemedewerkers kunnen meepraten. Loopt Marijnissen naar de interruptiemicrofoon, dan weet de premier dat de grill een standje hoger gaat en dan heeft de SP-leider nog niks gezegd.

Bij GroenLinks, PvdA, D66 en CDA hebben congressen al lang een einde gemaakt aan de man die geen woorden nodig had om zijn bedoelingen kenbaar te maken. Misschien dat Ger Koopmans bij het CDA de eer kan hooghouden, maar gezien zijn postuur is het dan wel kabouterbullebak. De ChristenUnie en de SGP hebben nooit dat soort figuren gehad.

Gaat de VVD voor een brombeer of een homo?

Traditioneel kent de VVD het grootste aantal bullebakken. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft Hans van Baalen alle kenmerken om in het illustere rijtje geplaatst te worden van Henk Vonhoff, Frits Bolkestein en de Rotterdamse VVD-burgemeester Ivo Opstelten. Blijft hij onverstoorbaar rechts en loyaal aan zijn robuuste karakter, dan kan hij in potentie de macht overnemen van de linksige rasoptimist Mark Rutte.

In de Eerste Kamer zit de Groningse bullebak Henk Hofstra (VVD), die tot voor kort als Tweede Kamerlid, tot nijd van de milieulobby, vrolijk toeterend bij de Kamer wegreed, vanwege zijn omvangrijke postuur klem tussen stoel en stuur in zijn Mercedes-cabrio.

VVD’ers staan binnenkort voor een interessante keuze die de koers van de partij gaat bepalen en de toekomst van de bullebak. Kiezen ze als partijvoorzitter de Rotterdamse handen-uit-de-mouwen-steker en brombeer Ivo Opstelten of de gezellige Brabantse homo Onno Hoes? Redt de VVD de bullebak?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden