Verkiezingen

'De politiek zit nog vast in de vorige eeuw'

Jan Roos: 'Ik verwacht meer dan twee zetels.' Beeld Patrick Post
Jan Roos: 'Ik verwacht meer dan twee zetels.'Beeld Patrick Post

VNL-lijsttrekker Jan Roos presenteerde vandaag zijn partijprogramma. 'De verzuiling is echt voorbij.'

Romana Abels

"Onze 1500 leden, dat zijn allemaal heel nette mensen. VVD-publiek: niet de parelkettingen, maar de hardwerkende middenklasse. Ja, fatsoenlijker dan ik - dat gaat al snel. Maar je moet weten dat mijn rol als presentator van PowNed ook maar een rol was. Ik neem dit heel serieus, want er zijn natuurlijk wel grote problemen in Nederland. Die moeten gewoon aangepakt worden.

"Het is niet dat ik nu politicus speel. Ik ben een vrij serieus mens, van jongs af aan overdreven geëngageerd. Ik stemde altijd VVD. Maar dat is nu, met Rutte als leider, een totaal ongeloofwaardige partij geworden. Ze zijn niet rechts en niet liberaal. Als je dat zelf wel bent, dan viel je tot nu toe politiek gezien tussen wal en schip.

"Ik had altijd al het idee dat ik politicus zou worden. Ik dacht eigenlijk eerst dat ik nog wat ouder, wijzer en rustiger moest worden, maar toen werd ik voor GeenStijl campagneleider bij het Oekraïnereferendum. Zo kreeg ik de smaak te pakken. Ik merkte dat ik het fijn vind om debatten te voeren en Alexander Pechtold voor gek te zetten. Ik dacht: ach, laat ik het nu maar doen.

"Ik sprak langer met Joram van Klaveren en Louis Bontes, de twee voormalige PVV'ers die VNL oprichtten. Gewoon, als burger. Dat ze eerst Bram Moszkowicz lijsttrekker maakten, vond ik een verschrikkelijk grote fout. Een heel slecht idee en een slechte kandidaat. Dat heb ik ze toen ook gezegd. Het is gelukkig snel hersteld. Nu denk ik: ach, iedereen gaat wel eens relatie aan waarvan-ie achteraf denkt: waarom viel ik daar toch op? Pas een tijdje later kwam ik als lijsttrekker in beeld.

"In het verkiezingprogramma stellen we dat Nederland is veranderd, maar politiek nog vast zit in de vorige eeuw. Nee, dan heb ik het niet over Zwarte Piet. Daarover gaan we geen discussie aan. Die is zwart en hij heet Piet. We hebben het toch ook niet over het aantal geitjes in Roodkapje? Het is gewoon een kindersprookje. Die discussie wordt gevoerd door een groep radicalen die denkt dat jij en ik verantwoordelijk zijn voor slavernij. Nou, zij hebben nog nooit katoen moeten plukken van mij."

Geen christelijk land

"Maar je moet wel verder. De verzuiling is echt iets uit het verleden. Dat gaat bijvoorbeeld op bij de publieke omroep. En zeker ook bij Artikel 23 van de Grondwet, over de vrijheid van onderwijs. Nederland is geen christelijk land meer. Het is gewoon niet meer gebruikelijk om anno 2016 allerlei vormen van religieus onderwijs te financieren met publiek geld. Religie is een hobby: dat doe je thuis of in je gebedshuis en daar houdt het dan op. Als jij heel graag je kinderen bewezen nonsens wil leren, dan moet je met elkaar geld verzamelen om zo'n school te creëren. Dan komt de inspectie wel kijken natuurlijk. Het geldt ook voor joodse en islamitische scholen. Wij willen wel dat de overheid de beveiliging van de Joodse gemeenschap op zich neemt.

"Er is maar één groep die het voor de Joden onveilig maakt: dat zijn moslims. De linkse partijen zijn zo dol op hun islamitisch electoraat, dat zij hebben toegestaan dat het voor de Joden onveilig is geworden. Iedereen die in mijn hoekje zit, dus in de rechtse politiek, krijgt dagelijks te horen dat-ie fascist is, of extreem-rechts. Maar dat het onveilig is geworden komt niet door mensen zoals ik, dat komt door de linkse elite.

"Dan heb je aan de andere kant de PVV die zegt: dan gaan we maar moskeeën sluiten en de Koran verbieden. Ik vind het nogal wat voor een club die zich Partij voor de Vrijheid noemt, dat je de politie af wil sturen op mensen die een bepaald boek in de kast hebben staan.

"De islam is niet verenigbaar met de westerse waarden. Dat betekent niet dat die mensen hier niet wonen: wel dus. Die ga je niet uitzetten of verbieden moslim te worden - dat is nonsens. Je moet wel de problematiek benoemen en aanpakken."

Geen mafklappers

"Wij willen geweld prediken verbieden en de moskee waar dat gebeurt dichtspijkeren. Predikers uit het buitenland weren, buitenlandse financiering verbieden. En wij zijn tegen islamitisch gebulder vanaf minaretten. Ik bedoel, wat krijgen we nou zeg: als je een feestje geeft en je zet je muziek iets te hard, dan komt de politie. Ja, kerkklokken beieren ook. Dat vind ik zo'n domme vergelijking. Dat gebeurt hier al eeuwen.

"Dat ga ik vandaag zeggen. Met een kandidatenlijst komen we later. Je wil geen lijst met allemaal mafklappers, zoals de PVV, dus we screenen ze goed. Ik verwacht meer dan twee zetels: mensen uit PVV en VVD komen naar ons, en van CDA en D66. We zijn ook voor referenda.

"Intussen, inderdaad, worstelt Rutte nog met de uitslag van dat Oekraïne-referendum. Ik moet zeggen: zoals hij ermee omgaat, had ik wel verwacht. Het geeft aan hoe slecht hij is als premier. Hij moet keuzes maken, maar dat doet hij niet."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden