De politiek strateeg van de Democraten

Op 67-jarige leeftijd is D66-politicus Ernst Bakker overleden. Voormalig partijleider Jan Terlouw maakte dit gisteren via Twitter bekend. Bakker was eind jaren zeventig de politiek assistent van Terlouw en de twee werkten jaren nauw samen.

Bakker werd geboren in Hellendoorn als zoon van een huisarts. Hij studeerde rechten en sociologie, maar maakte die studies niet af. De politiek trok; Bakker begon als fractiemedewerker van D66 en verwierf faam als politiek strateeg van de partij. Hij was onder meer voorlichter en leidde van 1974 tot 1990 verkiezingscampagnes. Bakker was ook een man van verhalen. Defensieminister Henk Vredeling was ooit zoek toen hij de contracten voor de aanschaf van de F16 moest tekenen; hij zat op vrijdagochtend met Bakker in een Leids café.

Na een klinkende stembuszege in 1981 kwam hij zelf in de Tweede Kamer. D66'ers prijzen hem om zijn politiek inzicht en humor. In Den Haag deinsde Bakker niet terug voor afwijkende standpunten. Zo keerde hij zich tegen de voortzetting van het rompkabinet Van Agt in 1982. De minister van PvdA-huize, onder wie Den Uyl (sociale zaken) waren uit het kabinet gestapt en het CDA regeerde door met D66. De verkiezingen die daarop volgden, verliepen slecht voor D66 en Bakker verloor zijn Kamerzetel.

Na zijn Haagse loopbaan keerde Bakker terug naar de Amsterdamse politiek en werd daar wethouder. Hij was in Amsterdam betrokken bij onder meer de aanleg van de Noord-Zuidlijn, een nieuwe metroverbinding waarvan de kosten flink uit de hand liepen.

In 1998 benoemde het kabinet de D66-politicus tot burgemeester van Hilversum. Ook in de periode becommentarieerde hij de landelijke politiek en spaarde zijn eigen partij niet. Zo bekritiseerde hij dubbelfuncties van leden van de Eerste Kamer. Een invloedrijke andere baan naast het Kamerlidmaatschap leidde in zijn ogen tot het mengen van belangen. Drie jaar geleden ging Ernst Bakker met pensioen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden