'De politiek moet ons meer respecteren'

Bouwgigant BAM verwacht dat de crisis aanhoudt en zoekt zijn groei vooral in het verre buitenland

INTERVIEW | JELLE BRANDSMA

"Nederland is somber. Alle signalen staan op rood en dat is terecht. Wij krijgen de komende jaren te maken met een verdere daling van de huizenprijs, de welvaart zakt en er staat ons een dramatische ingreep in de pensioenen te wachten. Dus wachten mensen af en besteden geen geld", zegt bestuursvoorzitter Nico de Vries van bouwconcern BAM. Hij vindt dit de meest duistere periode sinds hij in 1977 bij BAM aantrad. "En ik ben geen somber mens."

Wat merkt u van de crisis?
"In Nederland lopen de opdrachten voor het bouwen van woningen en andere gebouwen terug. De opdrachten die binnenkomen, moeten wij aannemen voor lagere prijzen, terwijl de marges in de bouw al schrikbarend laag zijn. Onze projectontwikkelaar AM verkocht in 2007 nog 5000 woningen en nu 1500. Opdrachten voor woningbouw van anderen, zoals woningbouwcorporaties bleven nog redelijk op peil, maar iedereen stelt nu uit. In zijn totaliteit is de omzet in de woningbouw met 40 procent gezakt de afgelopen jaren en de huizen die wij bouwen zitten in het goedkopere segment. Ik verwacht wel dat AM erin zal slagen op dat niveau van 1500 woningen per jaar te blijven."

Mensen wachten af door de daling van de huizenprijs. Wanneer verwacht u herstel?
"Wij verkopen woningen. Het is niet handig om te zeggen dat de prijzen verder dalen. Toch is dat de waarheid. Wij denken dat de daling op 25 tot 30 procent uitkomt ten opzichte van het hoogste niveau in 2008. De prijzen zijn nu circa 17 procent gedaald, dus we hebben nog een stuk te gaan. Maar er is een bodem. Die bereiken wij, denk ik, in 2014 of 2015."

Veel kantoren staan leeg. Hoe vangt u de malaise in die markt op?
"Wij zitten niet heel sterk in de bouw van kantoren. Wij zitten wel veel in sectoren als zorg, onderwijs en renovatie. Wij bezitten kantoren, maar niet veel. Wel hebben wij een grote grondvoorraad waarop we afgelopen zomer 248 miljoen euro hebben afgeboekt. En we hebben de goodwill voor AM uit onze balans geschrapt (150 miljoen euro). De afschrijving was vooral nodig omdat aangekochte grond minder waard is geworden. Hiermee hebben wij de pijn genomen en in onze boeken verwerkt.

"In de renovatie is nog wel veel werk. Ook in de zorgsector wordt gebouwd, bijvoorbeeld aan het Erasmus MC in Rotterdam. En het is niet meer zo dat bouwen alleen maar betekent dat je uitrekent hoeveel ijzer er in een betonvloer moet. Wij zetten sterk in op meer doen dan alleen bouwen. Wij willen meerjarige contracten voor onderhoud en services en hebben specialisten, bijvoorbeeld op het terrein van de zorg. Die weten wat er nodig is voor het bouwen en onderhouden van een ziekenhuis. Verder doen wij veel op het terrein van energiezuinig bouwen. Wij doen mee aan twee pilots voor verwarming van woningen via warmte- en koudeopslag. Op al die terreinen hebben wij kennis in huis."

Groeit BAM daarmee voldoende?
"Ja. Er is veel aandacht voor de woningmarkt ook bij ons, maar het gaat goed bij de wegenbouw en het maken van tunnels en infratechniek, het leggen van onder meer leidingen en het bouwen van verkeersregelsystemen. Verder is de Nederlandse markt moeilijk, maar 55 procent van de omzet van BAM komt uit het buitenland, onder meer uit Duitsland en Engeland. Dit jaar maken wij operationeel winst, ook in Nederland. Wij willen meer doen in het verre buitenland, bijvoorbeeld Australië. Van de 7,2 miljard omzet komt nu nog maar 100 miljoen van buiten Noordwest-Europa."

U ontsloeg dit jaar 650 van de ruim 10.000 werknemers in Nederland. Hoeveel flexibel personeel en onderaannemers zijn er vertrokken?
"Niet zo veel meer. Die schil is de laatste jaren al grotendeels verdwenen. Wij doen nu veel met ons eigen personeel. En vergeet niet: deze reorganisatie heeft 37 miljoen euro gekost. Het is heel sociaal opgelost. Wij konden dat doen omdat wij een groot en chic bedrijf zijn. Ik mis wel eens het respect in bijvoorbeeld de politiek voor ons. Het gaat altijd maar over het midden- en kleinbedrijf. Wij hebben wereldwijd ruim 24.000 werknemers en zijn de grootste bouwer in Nederland, maar misschien zijn wij niet aaibaar genoeg. Ik wil geen geld, ik wil dat zij ons zien staan.

"Wij werken natuurlijk nog veel met gespecialiseerde onderaannemers als vlechters, schilders en stukadoors. Dit zijn bedrijven die de crisis wel doorkomen De kaalslag vindt plaats bij de middelgrote bedrijven, die te groot zijn voor het servet en te klein voor het tafellaken."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden