De politiek biedt voortdurend stof voor theater

Toen de redactie politiek van deze krant onlangs premier Rutte in zijn Torentje bezocht, was er heel even tijd om een blik langs de boeken te laten glijden. Ze lagen in grote stapels op het bureau. Een allegaartje, werken over van alles en nog wat. Zonder oren, vouwen of leggers. Presentjes, ontvangen van andere bezoekers? Hoogstwaarschijnlijk.

Helemaal in de achterste hoek bleef de blik even hangen. Daar lag, als bovenste van een wat kleiner stapeltje, zowaar een toneeltekst: 'Kunsthart', geschreven door Nathan Vecht voor toneelgroep Mugmetdegoudentand. Toneel en Rutte, dat is niet bepaald een natuurlijke combinatie. De toneelwereld zucht nog onder de harteloosheid die in 2010 met zijn bewind werd ingezet. Hij leek er weinig mee op te hebben: in zijn eerste kabinet benoemde hij nota bene Halbe Zijlstra, wiens grootste culturele wapenfeit eruit bestond dat hij weleens een Ludlum gelezen had, tot staatssecretaris van cultuur.

Mingelen

Maar juist op toneel kantelde dat beeld. In Kunsthart is Rutte zelf de hoofdpersoon. Hij legt erin aan zijn wat oenige assistent Anton uit wat 'de kano' van de Nederlandse literatuur is. Al orerend toont Rutte zich een groot kunstliefhebber, hoewel wars van subsidie. Jarenlang probeerden de acteurs Rutte in de zaal te krijgen, nooit dachten ze dat het gelukt was. Maar nu blijkt dan toch tenminste de tekst van het stuk op zijn bureau beland.

Over politiek wordt veel toneel gemaakt. Waren er vorig jaar nog uitverkochte zalen voor het negen uur durende spektakelstuk 'Borgen' over de Deense politiek, volgende maand gaat in het Haagse Diligentia 'De schijn van het Binnenhof' in première. Het gaat over de menselijke kant van politici. Over Binnenhof-vriendschappen en de invloed van politieke strijd op het persoonlijk leven.

Pikant aan die voorstelling is de medewerking van actrice Marike Mingelen, de echtgenote van voormalig politiek commentator Ferry. De naam van Mingelen komt blijkbaar snel op bij de politiek theatermakers, want De Schijn is niet haar eerste politiek getinte voorstelling. Ze speelde ook al een rol in 'De blonde engel', een stuk over Geert Wilders.

Safari

Het lijkt ook op elkaar, politiek en toneel. Dat althans beweert Boris van der Ham, die zowel acteur als politicus was.

Na zijn afscheid van het Binnenhof schreef Van der Ham het boek 'De koning kun je niet spelen', over de overeenkomsten tussen de twee. Dat je je als politicus ook moet oppompen om een tekst te debiteren, dat het ook draait om timing en dictie.

Die mechanismen vielen de acteurs van het Nationale Toneel ook op, toen ze in 2013 research deden voor hun voorstelling 'Nieuwspoort'. Toen ze meeliepen met een verslaggever van de NOS zagen ze Geert Wilders letterlijk veranderen toen er een camera in zicht kwam. Was hij eerst een vriendelijke man die met zijn telefoon rommelde, even later was hij de politicus vol stevige oneliners. Nieuwspoort beschreef de acteursbezoeken aan de Kamer als een safari: op zoek naar de 'big five'.

Een van die grote vijf naar wie ze op zoek waren is natuurlijk Mark Rutte. Acteur Casper Vandeputte lukte het uiteindelijk om die héél even te spreken. Vandeputte vertelde eerlijk dat hij bezig was met een toneelstuk over de politiek. Dat Rutte wel degelijk verstand heeft van cultuur bleek toen al uit de premiersreactie: "Weet je wat jij moet doen? Gewoon Shakespeare!"

beste acteurs van de Kamer

1. Martin Bosma (PVV)

2. Diederik Samsom (PvdA)

3.Pieter Omtzigt (CDA)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden