De politie varieert grenzeloos op de lokfiets van weleer

Om zogeheten ladingdieven op heterdaad te betrappen, worden soms lokvrachtwagens ingezet. (ANP)Beeld ANP

Lok-oma’s, lokhomo’s en lok-TomToms. Al vanaf de jaren negentig zet de politie creatieve vallen uit voor criminelen.

Het gebruik van lokmiddelen door de politie stamt uit begin jaren negentig, toen met veel succes de ’lokfiets’ werd geïntroduceerd. In verschillende steden in de Randstad liepen dieven tegen de lamp toen ze aan de sloten van een politiefiets morrelden, terwijl een agent achter de boom het rijwiel in de gaten hield. Later werden de fietsen van zendertjes voorzien, zodat ze na diefstal eenvoudig waren op te sporen.

Hetzelfde doet de Amsterdamse politie inmiddels met brommers, maar dan met een ander doel. De scootertjes van verdachte straatrovers worden met een smoes in beslag genomen en van een peilbaken voorzien, waarna de politie op elk moment van de dag kan nagaan waar de jonge criminelen zich ophouden.

De politie van Gouda besloot naar aanleiding van de vele berovingen die in de stad plaatsvonden, een geschminkte agente in te zetten als ’lok-oma’. Zij werd beroofd van haar tas, wat leidde tot de aanhouding van vier verdachten.

De rechtbank in Zwolle vond eerder dit jaar het inzetten van een ’lokagente’ voor de opsporing van aanranders geoorloofd. De rechtbank veroordeelde daar een 47-jarige man die al vaker was gestraft voor zedendelicten, tot een gevangenisstraf van twee jaar voor het aanranden van twee vrouwen. De politie kon hem arresteren nadat hij zich had vergrepen aan een politievrouw in burger. De vrouw, winters gekleed, fietste via een vooraf door een politieteam vastgestelde route, waar zij voortdurend onder observatie stond.

De politie in Tilburg probeerde in 2006 als eerste de lokwoning uit om het grote aantal inbraken in te dammen. Een tijdelijk leegstaande woning werd provisorisch ingericht. Buren wisten niet dat de politie zich er had geïnstalleerd. Bij de eerste proef had de politie in Tilburg meteen beet.

Een zoektocht op internet laat zien dat de politie inmiddels grenzeloos varieert op de lokfiets van weleer. De lokvrachtwagen van de politie in Eindhoven leverde gisteren weer zes ladingdieven op, maar er bestaan ook onderzoeken waarbij gebruik is gemaakt van een lokbuggy, de loktiener (ingezet tegen winkeliers die drank verkopen aan minderjarigen), de lokhomo (ingezet tegen potenrammers), de lokhoer (tegen hoerenlopers), de lokklant (tegen illegale prostituees en drugsrunners), de lok-TomTom (tegen autokrakers) en het lokschuurtje (om de pyromaan van ’t Zandt te vinden).

De FBI heeft nu ook lok-links ingezet, aldus de Amerikaanse site news.com. Daarna zijn de ip-adressen van iedereen die op deze links klikte, geregistreerd. Zij kregen bezoek van de politie. De werkwijze van de FBI levert op internet flink wat discussie op: kan alleen het aanklikken van een link (waarbij dus niets gedownload is) al genoeg zijn om computers in beslag te laten nemen? Een rechter in Nevada heeft inmiddels geoordeeld dat dit mag.

De politie moet de mogelijkheid krijgen om ook ’lok-pedo’s’ in te zetten om verspreiders van kinderporno op het internet te ontmaskeren, vindt de PVV. Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie noemt de lok-pedo ’geen bruikbare methode’, omdat de politie dan over de grenzen van uitlokking heen gaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden