'De politie moet gewoon harder optreden'

De nieuwjaarsredes van de hoofdcommissarissen gaan over één thema: het gezag van de politie. Volgens woordvoerder C. den Bakker van de raad van hoofdcommissarissen bedachten de korpschefs het thema zelf. Betrokkenen reageren er alvast op.

Burgemeester Bandell, Dordrecht.

Is een centraal thema voor de nieuwjaarsredes nou nodig? Dat doen de burgemeesters toch ook niet. Het gezag van de politie valt toch ook mee. In de jaren '60 riep ook iedereen dat de Nederlandse politie geen gezag meer had. Tegenwoordig krijg je een geldboete als je je middelvinger naar ze opsteekt. Dat soort ontwikkelingen zien mensen dan weer niet. En dat de politie geen tijd meer heeft voor de kleine criminaliteit, is misschien zo in Amsterdam maar niet in de kleine steden.

E. Middelkoop, Tweede-Kamerlid GPV.

Dat treft dat u mij belt. Zowel mijn dochter als mijn schoonzoon werkt bij de politie. Van hen weet ik dat politiemensen liever een blokje omlopen dan dat zij het pistool moeten trekken. Na een schietincident moeten ze een waslijst aan formulieren invullen, ze worden verhoord en het wapen wordt ingenomen. Als het uit de hand loopt, wordt al snel met een beschuldigende vinger naar de politie gewezen. Kijk maar naar de rellen in Den Bosch. Dat die drie dagen aanhielden, is eerder de burgemeester te verwijten dan de politie.

H. Zegers, voorzitter winkeliersvereniging in Maastricht.

De politie moet eens uit de auto komen en rond gaan lopen in het winkelcentrum. Ook moet zij de jeugd meer gezag bijbrengen. Iedereen fietst maar zonder licht, door rood en tegen het verkeer in. Waar zijn we mee bezig?

W. Veenman, voorzitter supportersvereniging Feyenoord.

Ik ken toevallig een paar jongens die bij de mobiele eenheid werken, nou dat is écht geen pretje. Ze krijgen eerst zoveel instructies van de chef dat ze er helemaal gek van worden, ze mogen dit niet doen, dat niet doen. Vervolgens worden ze door de hooligans helemaal verrot gescholden. De politie moet gewoon harder optreden.

P. van Eggelen, bureau Halt Tilburg.

Ik werk op een bureau waar jongeren naar toe worden gestuurd voor kleine vergrijpen. Jongeren zijn kritischer geworden, dat vind ik persoonlijk een goed ding. Waar ze vooral over klagen is de, naar hun idee, hardhandige aanpak van de politie bij zoiets als een winkeldiefstal. Geregeld hoor je ze hier dan zeggen: ,,Was dat nou nodig om mij in de boeien te slaan? Ik was heus wel meegelopen.''

Ghallit, stichting Ibn Al Khatib.

Ik werk voor een stichting die de belangen behartigt van Marokkaanse jongeren in heel Amsterdam, dus ook in West waar een paar jaar geleden rellen uitbraken. Ik vind de politie te soft. Ik heb gezien hoe agenten op het bureau rondlopen met kopjes thee of koffie voor de jongens die net daarvoor een plein hebben vernield. Dat was beschamend.

J. Kok, Algemene Nederlandse bond voor ouderen, afdeling Delft.

De 'tegenpartij' heeft tegenwoordig meer rechten. De schurken en boeven zijn niet alleen beter bewapend, een agent hangt ook gelijk als hij schiet. Dan komt er een advocaat die de politie aanklaagt. Ik ben zelf 62 jaar, de benjamin van de bond. Die oudere vrouwtjes die hier komen, durven soms de straat niet meer op. Ze hebben zelf zelden iets meegemaakt. Ze lezen al die enge dingen in de krant. Nee hoor, ik ben tevreden met de politie.

L.Huberts, hoogleraar politiestudies.

Uit een opinie-onderzoek blijkt dat burgers best tevreden zijn over de politie en het politieoptreden. Wel zijn er punten die aandacht verdienen. Burgers weten soms niet of ze met de politie, een particuliere beveilingsbeambte of met iemand van de stadswacht te maken hebben. Dat werkt verwarrend. De politie heeft ook de neiging de waan van de dag te volgen. Wat vandaag nieuws is, leidt morgen tot een politieproject met mensen en middelen. Maar over het algemeen valt het met het gezag van de politie wel mee. De politie onderschat dat en overdrijft het wantrouwen van de boze buitenwereld. Ik vind ze daarin wel eens masochistisch.

Strafrechtadvocaat Hiddema, Maastricht.

De straat op! De politie moet de straat op. Het gezag moet het nu hebben van mooie woorden en beleidsvoornemens, die worden vormgegeven door kletsmajoors en persvoorlichters. En niet te vergeten 'de hoerapetten' die in galakleding nieuwjaarstoespraken houden. Kijk naar België en Spanje, daar is de politie fysiek op straat aanwezig. Hier willen agenten om vijf uur thuis zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden