'De politie? Die zien we maar zelden'

Rotterdam voert proefproces om blowen op straat te kunnen bestrijden

Bij de achteringang van roc Zadkine staan de achttienjarige Jarcy en Glenn, Kevin en Christiana (allen zeventien). Het gesprek gaat net over 'smoken'. Doen ze dat zelf ook weleens?

Natuurlijk, joelt Jarcy. "Dit is Rotterdam."

Hij zegt bijna elke dag in zijn vrije tijd te blowen. Kevin valt hem bij: "Dat kan geen kwaad. Het is een plant, geen drug."

Op saaie schooldagen met veel theorie blowt Jarcy ook weleens onder schooltijd. Niet vlakbij het college, maar wel in de buurt eromheen. De school controleert het niet en de politie zien ze ook nauwelijks.

Rotterdam voerde in 2010 een blowverbod in, dat in een straal van 250 meter rondom scholen streng werd gehandhaafd. Personen ouder dan achttien die toch in de buurt van scholen blowden, kregen een boete. Jongeren onder de achttien werden doorverwezen naar Bureau Halt.

Volgens de politie zijn er na invoering van het verbod wel boetes en Halt-straffen uitgedeeld. Alleen is de regel inmiddels weer van de baan. De Raad van State besloot in de zomer van 2011 dat plaatselijke blowverboden moesten worden opgeheven.

De Rotterdamse politie, de gemeente en het Openbaar Ministerie voeren nu een proefproces om blowen op straat als overlast te kunnen behandelen en zo te bestrijden. Nu kan alleen proces-verbaal worden opgemaakt als blowers overlast veroorzaken. Daaronder valt het gebruiken van drugs op zichzelf niet. Mocht het proefproces voor Rotterdam negatief uitpakken, dan zegt de gemeente geïnteresseerd te zijn in de Amsterdamse aanpak.

De vier studenten van de opleiding 'gastheer' kennen de regels. "We zien weleens politie als we ergens blowen, maar we zorgen dat we voor het huis van een bekende staan. Als die zegt dat we geen overlast veroorzaken, mogen we daar gewoon staan."

Het Zadkine en Albeda College werken met de gemeente, politie en de GGD samen om drugsgebruik onder studenten te bestrijden. Controleren rond de scholen valt buiten de bevoegdheden van de roc's. Wel wordt contact met de politie opgenomen wanneer leerlingen binnen 250 meter van schoolpleinen met een joint worden gesignaleerd.

Voor het Grafisch Lyceum, gelegen naast het Zadkine, staan de zestienjarige Minke van der Gouw en de zestienjarige Jay Oostvogels te roken. Ze zijn niet van plan ooit te blowen.

Jay: "Er staan hier regelmatig groepjes voor de ingang te blowen, dan krijg ik al die damp in mijn gezicht. De school vindt het volgens mij wel oké, ze doen er in ieder geval niks tegen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden