De polderwind maakt de roeibaan juist eerlijker

Ondanks verwaaide uitslagen tijdens NK zijn roeiers én bond te spreken over Rotterdam

Een roeibaan midden in een polder, het vlakke land, waar de wind vrij spel heeft. Dat klinkt als een slecht idee en dat vonden ook de criticasters van de pas aangelegde Willem-Alexander Baan in Rotterdam. Zeker nadat in het paasweekend het Nederlands kampioenschap voor kleine nummers letterlijk verwaaide en de finales werden afgelast.

Toch is de baan, juist door de onbeschutheid, een toonbeeld van hoe een roeibaan moet zijn: boven alles eerlijk. "Het is de eerlijkste baan van Nederland", zeggen voorstanders.

De vorig jaar geopende baan in de Eendragtspolder bij Rotterdam voldoet aan de nieuwste en strengste eisen van de internationale roeibond Fisa. "De Fisa wil dat het water open ligt", zegt Willemijn Ritsema van Eck, bestuurlid van de stichting die de baan exploiteert. "Zo is voorgeschreven dat binnen 500 meter van de baan de beplanting niet boven een bepaalde hoogte mag uitkomen."

De gemeente Rotterdam investeerde 15 miljoen euro in het prestigieuze project dat de stad sportief op de kaart moet zetten door het aantrekken van grote evenementen. En dat is gelukt; de wereldkampioenschappen 2016 zullen in Rotterdam worden gevaren.

De Fisa-regels moeten ervoor zorgen dat weersomstandigheden zo weinig mogelijk invloed hebben op de uitslag. Ritsema van Eck: "Ook andere banen die aan de eisen voldoen liggen er zo bij, en ook die banen hebben last van wind." De baan in Rotterdam wordt vaak vergeleken met de olympische baan in het Engelse Eton.

Bomen, gebouwen of tribunes die langs de baan staan, kunnen de wind beïnvloeden en zorgen voor ongelijke omstandigheden.

"De Willem-Alexander Baan is windgevoeliger dan andere banen in Nederland", erkent Kristel Kooij van de Nederlandse roeibond. "Maar een open baan is ook een eerlijker baan. Wind is niet erg, zolang het maar wind mee of wind tegen is."

Tijdens de NK stond de wind echter schuin op de baan. Een statistische onwaarschijnlijkheid, volgens Ritsema van Eck. "Bij de aanleg is rekening gehouden met de meest voorkomende windrichting: zuidwest. Nu was het 'halve wind', iets dat zeker in het voorjaar zelden voorkomt. Gewoon pech."

Discussie over roeibanen lijkt onvermijdelijk. "Iedere baan heeft voor- en tegenstanders", aldus Kooij, wedstrijdcoördinator bij de roeibond. "Als bond hebben we met geen van de banen in Nederland problemen. Het NK was een incident. Wij zien geen reden voor maatregelen."

Dit jaar wordt de WK op de beroemde Amsterdamse Bosbaan gehouden. Daarna voldoet die niet meer aan de internationale eisen. Volgens toproeier Dirk Uittenbogaard heeft ook de Bosbaan nadelen. "Die ligt beschut, en de wind komt van alle kanten. Ook is er geen aparte oproeibaan, waardoor roeien op sommige banen een voordeel is. Tijdens de WK onder 23 jaar in 2011 werden in baan zeven wel erg veel wereldrecords geroeid."

Sporters en bestuurders in de roeiwereld lijken zich makkelijk neer te leggen bij de grote invloed van de wind. De roeibond had liever had gezien dat de NK anders was verlopen. Maar roeien is nu eenmaal een buitensport. Kooij: "We zijn ons bewust van de problemen die dat met zich meebrengt. Maar dit gebeurt ook bij een sport als hardlopen."

Volgens de bond en het bestuur van de roeibaan heeft de NK, ondanks de wind, eerlijke uitslagen opgeleverd. Niet alle roeiers zijn het daarmee eens. Tycho Muda, meervoudig Nederlands kampioen op verschillende nummers: "We gingen van een wedstrijd met de boten naast elkaar naar timetrials waarbij je achter elkaar aan vaart om een tijd neer te zetten. En de wind fluctueerde, waardoor de omstandigheden niet voor iedereen hetzelfde waren."

Toch hebben de roeiers Muda en Uittenbogaard geen negatief beeld van de roeibaan in Rotterdam. "Dit had ook in Amsterdam kunnen gebeuren", aldus Muda. "De faciliteiten zijn zeer goed. Het is een prima baan om op te roeien."

En Uittenbogaard relativeert: "Eerlijk wordt het toch nooit."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden