De Poel voortaan thuis op de bank?

Er is geen redden meer aan voor Fons de Poel. Op het moment dat dit stukje verschijnt, is hij misschien al gedwongen opgestapt als presentator van 'Brandpunt' (KRO) of zijn er anderszins maatregelen tegen hem genomen. Aanleiding is een flater in de uitzending van afgelopen dinsdag.

Daarin zei De Poel: "Inmiddels bereidt ABN Amro zich voor op een beursgang, vermoedelijk nog dit jaar. We weten niet precies hoe de sfeer daar is, bijvoorbeeld bij die arme commissaris Van Slingelandt, die zo hooghartig werd toegesproken door GroenLinks Kamerlid Jesse Klaver, die deed alsof de man als een melaatse was afgedaald van een andere planeet."

Na deze tamelijk kromme beeldspraak volgde een fragment van het ABN Amro-Kamerdebat waarin Klaver verzucht: "Ik moet eerlijk zeggen dat ik alle antwoorden (van Van Slingelandt, W.P.) stuitend vond, en ik wil niet weten in wat voor universum u eigenlijk leeft." Tot slot kwam De Poel weer in beeld met de afrondende tekst: "Snotneus! Dit was 'Brandpunt', goedenavond."

Dat ik u dit kan melden is niet aan de KRO te danken - want die heeft het gewraakte fragment gewist - maar aan de Vara-site Joop.nl, die de uitglijder tijdig wist te kopiëren.

Wat moet de kijker met zo'n commentaar? Van Slingelandt betitelen als 'arm' zou je nog een ironisch experiment kunnen noemen. Immers, veel armoe wordt er niet geleden aan de top van ABN Amro, en het debat ging over graaiende bankiers.

Maar een volksvertegenwoordiger publiekelijk uitschelden voor 'snotneus' is andere koek, en niet eerder vertoond in de vaderlandse tv-journalistiek.

Toen 'Radio EenVandaag' vrijdag naar buiten bracht dat ZZP'er De Poel betaalde diensten heeft verricht voor onder meer ABN Amro, brak de rel pas goed los. Verslaggever Lammert de Bruin vroeg zich af: Hoe onafhankelijk is De Poel? En hij verwees naar Quote dat het vermogen van de KRO-coryfee inschat op meer dan twee miljoen.

Leo Fijen, hoofdredacteur van KRO-NCRV, trachtte het brandje eerst nog te blussen door de media te vertellen dat dat 'snotneus' bedoeld was als een stijlfiguur, zoals wel vaker door De Poel gebezigd. Waaraan hij in een poging tot strengheid toevoegde: "Het mag nooit ten koste van mensen gaan. Dat betreur ik."

Maar al snel werden die sussende opmerkingen overstemd. En wel door Fijen zelf die openlijk begon te twijfelen aan De Poels journalistieke integriteit. "Een journalist wordt ongeloofwaardig als hij bericht over bedrijven waar hij ook commerciële klussen voor uitvoert", zei hij op de site van het AD. "We gaan dit weekend in gesprek met De Poel, en de uitkomst daarvan is leidend voor zijn werkzaamheden bij KRO-NCRV." De Poel vertelt in dat AD-bericht dat hij maar éénmaal iets voor ABN Amro heeft gedaan en dat hij er verder het zwijgen toe doet.

Op de site van NRC Handelsblad zijn filmpjes te zien van De Poel als presentator van een ABN Amro-talkshow over de Miljoenennota in september 2013. Daarin zegt Gerrit Zalm, bestuursvoorzitter van die bank, gekscherend: "Ik sidder voor Fons. Het wordt vast heel leuk." En precies in dat ene zinnetje ligt het hele probleem De Poel opgetast. Als bankiers zó joviaal over je praten, doe je duidelijk iets niet goed als journalist.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden