De plataan gaat eraan

ROEL STEENBERGEN

Het landschap in de zuidoosthoek van Frankrijk is ondenkbaar zonder de plataan. Doordat zijn stam regelmatig schors verliest, heeft hij stukken bruin en groen oppervlak. De plataan heeft een vol gebladerte en omdat Napoleon zijn optrekkende troepen wilde beschermen tegen de zon en hitte, liet hij langs de belangrijkste verbindingswegen platanen planten. Zo zorgde hij er in zijn goedheid voor dat zijn soldaten niet oververhit het slagveld moesten betreden om daar te sterven. Kende Napoleon Händels opera 'Serse', met de aria 'Ombra mai fu', bij ons vooral bekend als 'hét Largo'? De aria wordt veel gehoord bij rouwplechtigheden. Dat is bijzonder, want de ironisch bedoelde tekst bezingt ... de plataan: 'Nooit was een schaduw van een plant meer bemind en lieflijk of zoeter'.

En nu worden de platanen zelf bedreigd, want automobilisten botsen er nogal eens tegenaan. De boom die ooit de mens beschermde, is nu een bedreiging. Omhakken dus! Ziehier de vooruitgang van de mensheid.

Een parasiet-zwam vormt een nog groter gevaar; die doet een plataan in vier tot zes jaar afsterven. Vellen en herplanten is het parool. Dat gebeurt nu met zo'n 42.000 platanen die langs het Unesco werelderfgoed Canal du Midi staan. Het idyllische beeld van het kanaal tussen Toulouse en de Middellandse Zee gaat voor zeker honderd jaar verloren. De bevolking heeft dat grotendeels geaccepteerd, maar in Avignon moesten ordetroepen eraan te pas komen om vijftig oude platanen te kunnen omhakken.

Die parasiet-zwam is door de opwarming van de aarde opgerukt naar Nederland. Zal de dikste plataan, op het landgoed Hemmen in Hemmen -omtrek 7,87 meter - het redden. En de, met 326 jaar, oudste plataan, in Park Hoekenburg in Voorburg?

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden