De plastic tas in de ban: milieuvriendelijk of marketingstunt?

Plastic tas van de supermarktketen Aldi. Beeld ANP XTRA
Plastic tas van de supermarktketen Aldi.Beeld ANP XTRA

Eigen boodschappentas vergeten bij de Aldi? Een plastic tasje meepakken om de producten in te doen is binnenkort geen optie meer. Vanaf 2018 verkoopt de supermarkt uitsluitend nog herbruikbare boodschappentassen die voor meer dan 80 procent uit gerecycled materiaal bestaan.

“Met deze stap dragen wij bij aan de bescherming van het milieu”, aldus Nadie Winde, manager bedrijfsverantwoordelijkheid bij Aldi. Ook eenmalige papieren tasjes zullen niet meer in de supermarkt te vinden zijn. “Die zijn vanwege het hoge energie- en waterverbruik tijdens de productie en de geringe levensduur namelijk geen duurzaam alternatief.”

In plaats van de ‘gewone plastic tas’ van 15 cent, komt Aldi met een tas die voor meer dan 80 procent bestaat uit materiaal gemaakt uit folieafval. “Hiervoor kunnen wij onze eigen krimpfolie gebruiken die wij in de distributiecentra en winkels verzamelen. Zo ontstaat er een kringloop van ons gebruikte plastic en verminderen we -de CO2 uitstoot”, aldus een woordvoerder van Aldi.

Stevige tas

Of deze tas veel duurder gaat zijn, wil de woordvoerder nog niet zeggen. Vanaf eind 2018 zal de klant in ieder geval geen keuze meer hebben, want dan verwacht Aldi de nieuw tas te hebben ingevoerd. Alle andere tasjes zijn dan ook de winkel uit.

“Als Aldi met een stevige tas komt die je wel 100 of 150 keer kan hergebruiken, dan is dat zeker een stap in de goede richting”, zegt Rob Buurman van Recycling Netwerk, een coalitie van (milieu)organisaties, waaronder Greenpeace en Milieudefensie. “Ze hadden ook voor een linnen tas kunnen kiezen, maar gerecycled plastic is een prima oplossing.”

Aldi zegt de eerste grote Nederlandse supermarkt te zijn die deze stap neemt. Volgens Buurman is dat inderdaad zo: “Voor zover ik weet kan je bij elke supermarkt nog voor enkele tientallen centen een plastic tas kopen die niet echt herbruikbaar is.”

Supermarktketen Dirk heeft laten weten de huidige plastic tassen te blijven gebruiken, totdat er een goed betaalbaar alternatief is. Ook Jumbo blijft haar huidige tassen gebruiken. "Onze lustassen worden door het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken gezien als duurzame tas. Ervaring leert dat klanten de tas meerdere keren gebruiken. Wij zien dan ook geen reden nu te stoppen met de verkoop van deze tassen."

Een woordvoerder van Albert Heijn zegt dat het merendeel van de tassen die het aanbiedt herbruikbaar zijn. "Wij bieden graag de keuze, daarom hebben wij ook twee plastic tassen in ons assortiment. Wij zijn niet van plan om deze plastic tassen volledig af te schaffen."

Imago

Aldi heeft volgens Buurman niet de meest duurzame reputatie als het gaat om vlees of om voedselverspilling. “Aldi is op dat gebied toch wel een van de meeste trage leerlingen in de klas”, aldus Buurman. “Het kost ons als milieuorganisatie veel moeite met hen te praten over bijvoorbeeld de verkoop van vlees of vis met een beter keurmerk.”

Buurman denkt dat dit te maken heeft met de status van Aldi als prijsvechter. “Er is nu veel aandacht rondom de problematiek van plastic in de oceanen. Aldi kan met de plastictasjesactie een stap in de richting van duurzaamheid zetten, zonder dat het hen te hard in de portemonnee raakt.”

Volgens de woordvoerder van Aldi is het bedrijf wel al jaren bezig met duurzaamheid. “De tasjes uit de winkels halen is onderdeel van een structureel duurzaamheidsbeleid. Het is dus geen losse flodder.” Zo voerde de keten vorig jaar 70 Fairtrade gecertificeerde producten en is er door de zonnepanelen van Aldi vorig jaar stroom opgewekt dat gelijk staat aan het jaarlijkse verbruik van 4000 huishoudens.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden