De plant kan met minder water even goed groeien

Beeld Thinkstock

De plant kan met minder water toe, als je hem een beetje voor de gek houdt. Goed nieuws voor de mondiale voedselproductie.

De landbouw die een sterk groeiende wereldbevolking moet voeden, zal op een grens stuiten: water. Maar het waterverbruik van gewassen kan met een kwart worden verminderd, melden biotechnologen vandaag in vakblad Nature Communications. Zij tonen dat aan met experimenten in tabaksplanten, maar de truc werkt volgens hen in ieder gewas.

Van het zoetwater dat wereldwijd wordt gebruikt, gaat 90 procent naar de landbouw. En die landbouw moet zijn productie in de komende drie decennia verdubbelen om de wereld te blijven voeden. Dat betekent dat niet alleen de opbrengsten van de akker fors omhoog moeten, maar bovendien moet de waterbehoefte naar beneden. 

Huidmondjes

Van het water dat zij opneemt gebruikt de plant maar een klein deel voor haar groei. Het grootste deel verdampt, het gaat de lucht in door de huidmondjes van de plant. Huidmondjes zijn minuscule openingen in de bladeren. Planten moeten die openzetten om kooldioxide, CO2, in te ademen, want daarop groeien ze. Maar terwijl CO2 naar binnen komt, gaat water eruit.

De onderzoekers hebben nu een manier gevonden om dat waterverlies te beperken. De sleutel lag in de stofwisseling van de plant zelf, de fotosynthese waarmee de plant zonlicht omzet in groei. Fotosynthese is een van de meest verfijnde mechanismen die de biologie kent. Een van de onderdelen is een systeem dat de plant waarschuwt als er te weinig licht is om op volle kracht te draaien. Dat signaal doet de plant haar huidmondjes een beetje dichtdraaien, want ze hoeft minder CO2, minder grondstof, in te ademen. 

Door de plant genetisch iets te veranderen hebben de onderzoekers dat signaal weten op te voeren, waardoor de huidmondjes wat dichter staan dan normaal, ook in de volle zon. Dat betekent minder waterverlies. En er komt, volgens de onderzoekers, nog altijd voldoende CO2 naar binnen om te plant te doen groeien. De opbrengst van het gewas is dus gelijk, maar zijn waterbehoefte een kwart minder.

Principe

Of die prestatie op akkers over de hele wereld kan worden gehaald, moet nog blijken. Maar het principe is aangetoond. En het zijn niet de minsten die dat hebben gedaan. De onderzoeksgroep werd geleid door Stephen Long, die hoogleraar is aan een Britse en een Amerikaanse universiteit. En Long heeft eerder laten zien dat je de productiviteit van gewassen kunt verbeteren door aan een andere knop te draaien. 

In de fotosynthese van planten zit een snelheidsbegrenzer voor het geval dat er meer zonlicht invalt dan goed is voor de plant. De plant schakelt terug. Als er nu een wolk voor de zon schuift, zou de plant weer moeten opschakelen. Dat doet hij ook, maar dat duurt even. Een beetje genetisch sleutelen aan de versnellingsbak kan dat flink verbeteren, toonde Long aan, en daarmee de opbrengst van het gewas verhogen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden