De plak die ze wilde, krijgt Ter Mors niet

Met vijfde plaats op 1000 meter spat droom shorttrackster uiteen

ANTAL CRIELAARD

SOTSJI - Ze had haar zinnen gezet op een medaille in haar favoriete sport - het shorttrack. Niets liever dan dat: eremetaal op het korte, 111-meter lange baantje. Jorien ter Mors wilde die plak zo graag dat ze er zelfs haar gouden medaille op de 1500 meter (langebaan) voor had willen inruilen. Tenminste, dat zei ze in de persconferentie na afloop van die race. Die zo vurig gewenste medaille bleef uiteindelijk uit. Gisteren slaagde ze er op de 1000 meter niet in om die droom te verwezenlijken. Ze werd vijfde.

De laatste olympische vrijdag groeide zo voor Ter Mors uit tot een dag vol uitersten. 's Middags nog plaatste ze zich op de langebaan voor de halve finales van de ploegenachtervolging. Bondscoach Arie Koops koos ervoor om de shorttrackster aan Team Oranje toe te voegen. Koops wilde in de sterkste formatie rijden. Het betekende dat Ter Mors binnen twee uur van schaatsen en discipline moest wisselen. Het was voor Koops geen optie om in de kwartfinale tegen Amerika zijn reserve Marrit Leenstra in te zetten om Ter Mors op die manier te sparen voor het shorttrack, later op de dag.

Het zorgde voor veel aandacht. Op een oranje fiets - bagagedrager voorop - reed Ter Mors gistermiddag van de ene schaatsbaan naar de andere. Op haar weg van de Adler Arena naar het Iceberg Skating Palace werd ze achtervolgd door een Amerikaanse televisiezender in een golfkarretje en een Nederlandse cameraploeg op een fiets. De kans dat de olympisch kampioene op de 1500 meter (langebaan) ook een medaille zou halen als shorttrackster was immers aanwezig. Daarmee had Ter Mors olympische geschiedenis kunnen schrijven. Niet eerder lukte het een sporter op één Spelen medailles te halen op twee verschillende onderdelen.

Ter Mors kwam in de buurt. Ze kwam in Sotsji als shorttrackster op drie onderdelen uit, de 500, 1000 en 1500 meter. Het podium was nooit ver uit zicht. Op de 1500 werd ze vierde, gisteren vijfde en op de 500 zesde. "Ik heb op alle onderdelen sterk gereden", zei ze gisteren. "Heel allround en stabiel. Alleen was het niet voldoende voor een medaille. Net niet. Ik weet nu één ding heel zeker: ik ga nog vier jaar door. Dat wilde ik al, maar nu helemaal. Op de 1000 slaagde ik er niet in om na de kwartfinale de focus te vinden. Ik was fysiek en mentaal te ontspannen. Dan ben je op de beslissende momenten net niet scherp genoeg."

Dat ze 's middags al de ploegenachtervolging had gereden, maakte haar niet zoveel uit. Nuchter als altijd wilde Ter Mors daar de schuld niet leggen voor de mislukte missie op de 1000 meter. In de zomer, op een trainingskamp in Vlieland, had ze zich beschikbaar gesteld voor de Nederlandse ploeg. Ook toen wist ze al dat ze mogelijk haar twee disciplines moest combineren. "Het heeft me ook echt geen parten gespeeld", zei ze na afloop. "Ik probeer het gewoon gescheiden te houden. Want hoe meer je erover nadenkt, hoe vermoeider je wordt. Ik sta er eigenlijk heel luchtig in."

Het waren de woorden die haar coach ook sprak. De ploegenachtervolging speelde nauwelijks een rol. "Ik had niet het idee dat haar tank leeg was. Ze slaagde er niet in om zichzelf mentaal op te laden. De wedstrijden volgen elkaar hier in hoog tempo op, daardoor was er geen tijd om even met elkaar te zitten om de races door te nemen. Dat was het. Meer niet."

Vandaag kan ze op de langebaan opnieuw een medaille winnen - de Nederlandse vrouwen zijn favoriet op de ploegenachtervolging. Of twee medailles op haar minst favoriete schaatsonderdeel haar Spelen goed kan maken, wilde ter Mors niet zeggen. Ze keek er wat cynisch bij. "Vraag dat later maar. Nu wil ik er nog niets over zeggen."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden