De pittige meningen van politieke zwerver David Pinto

David Pinto Beeld anp
David PintoBeeld anp

Komt David Pinto via PvdA, D66, VVD, Amsterdam Leeft! en Leefbaar Nederland straks toch in de Tweede Kamer, voor de nieuwe rechtse partij Voor Nederland (VNL)? De directeur van het Inter-Cultureel Instituut heeft er in ieder geval voldoende uitgesproken meningen voor.

"Zigeuners zijn uitstekende muzikanten, zwarten hebben een geweldig gevoel voor ritme en joden kunnen het beste leren. Dat is empirisch aantoonbaar juist", zei Pinto, emeritus hoogleraar interculturele communicatie, vorig jaar in de interviewreeks 'De tien geboden' in Trouw.

Over de Nederlandse politiek liet Pinto zich ook ondubbelzinnig uit: "Alle oude politiek moet weg. Al dat gesjoemel met de waarheid: weg ermee." Minister Plasterk van binnenlandse zaken beschuldigde hij ervan 'keihard te liegen' en hij vroeg zich af waarom er nog mensen zijn die op de PvdA stemmen. "Zijn dat masochisten ofzo?"

In het interview zinspeelde hij al op een rol in de politiek. "Ik luister naar de kiezer, ik maak afspraken, ik schipper niet, nooit. Wat dat betreft zijn mensen zoals Pim Fortuyn en Geert Wilders mijn voorbeelden." Hij voorspelde een grote toekomst voor de PVV: "Het zal mij niets verbazen als Wilders bij de eerstvolgende landelijke verkiezingen de grootste wordt.

Prachtige coalitie
Toch kiest Pinto nu voor een andere partij. In Trouw zei hij dat Wilders en hij maar op een punt van mening verschillen: Wilders wijt alle integratieproblemen aan religie, terwijl het volgens Pinto gaat om culturele verschillen tussen migranten en mensen die in Nederland zijn opgegroeid, om 'een botsing tussen moderne en pre-moderne waarden'. "Als Geert mij daar nou eens gelijk in gaf, zouden we in de toekomst wel eens een prachtige coalitie kunnen vormen."

Volgens Pinto trok Geert Wilders nu ook aan hem, maar voelt hij zich toch meer thuis bij de nieuwe partij VNL van de ex-PVV'ers Louis Bontes en Joram van Klaveren. Vorige week was Pinto nog gastspreker bij de presentatie van het nieuwe boek van PVV-Kamerlid Martin Bosma.

Pinto, van Marokkaans-joodse achtergrond, sloot zich na zijn komst naar Nederland aan bij de PvdA. Later stapte hij via D66 over naar de VVD. Hij was daarna actief voor Leefbaar Nederland en voor de lokale partij Amsterdam Leeft! VNL zal hem volgende week voorstellen tijdens de eerste ledenvergadering. Voormalig advocaat Bram Moszowicz wordt lijsttrekker voor VNL.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden