De Pijp sceptisch over nieuwe vrijheid huurders

Het dak lekt, de trapleuning hangt los -en de huisbaas doet niets. Sinds 1 augustus mogen huurders in zo'n situatie zelf herstelwerkzaamheden laten uitvoeren en de rekening presenteren aan de verhuurder.

AMSTERDAM - Al 31 jaar woont mevrouw Matanovic (54) in hetzelfde bovenhuis, in de Amsterdamse wijk De Pijp. En in al die jaren is er vrijwel niets gedaan aan onderhoud. Haar 65-jarige echtgenoot doet binnen noodgedwongen alles zelf. De laatste schilderbeurt van het buitenwerk is alweer veertien jaar geleden, het trappenhuis is kaal en verveloos.

Drie jaar geleden was het echtpaar Matanovic het zat. Ze hadden zelf de keuken betegeld en nieuwe keukenkastjes gekocht, en nu wilden ze dat de huisbaas iets zou doen aan de hellende keukenvloer. ,,Het fornuis moest aan één kant op klossen van drie of vier centimeter staan'', verklaart mevrouw Matanovic. Uiteindelijk kwam de Huurcommissie eraan te pas. Die stelde de boze huurders in het gelijk: de huur moest met 45 procent omlaag tot het euvel was hersteld.

Daarop kwamen een paar timmermannen. Die spijkerden latjes over het zeil en legden daar een paar platen bovenop. Nogal knullig, vond het echtpaar, en allesbehalve afdoende: het fornuis stond nog steeds scheef. Opnieuw naar de Huurcommissie dus, die een jaar later wederom in hun voordeel oordeelde en een huurverlaging oplegde.

Ditmaal pakte de verhuurder het herstel professioneler aan -maar hij liet het daar niet bij. Hij stapte naar de kantonrechter om alsnog zijn gelijk te halen en kreeg een klein beetje zijn zin. De kantonrechter draaide de tweede huurverlaging deels terug. ,,Nu moeten we over de afgelopen twee jaar 600 of 700 euro bijbetalen'', zegt mevrouw Matanovic. Dat zit haar toch niet lekker.

Het echtpaar is deze woensdag naar het inloopspreekuur van het huurteam De Pijp gekomen om te bespreken of daar nog wat aan te doen valt. Dat is niet het geval, legt coördinator Guido Zijlstra uit -juridische mogelijkheden zijn er niet meer.

De negen Amsterdamse huurteams bestaan sinds 1997. Ze zijn gevestigd in wijkcentra en worden betaald door de stadsdelen en de gemeenten. Huurders kunnen hier gratis terecht met klachten over de hoogte van de huur, en over gebrekkig onderhoud. Het huurteam helpt hen dan met de gang naar de Huurcommissie of de rechter.

Waar dat toe leidt? ,,Vaak wel tot een lagere huur, meestal niet tot een opknapbeurt'', zegt Zijlstra. ,,Veel huiseigenaren liggen er niet wakker van als de huurinkomsten omlaag gaan.'' Dat komt zo: de Huurcommissie gaat niet uit van de werkelijk betaalde huur, maar van de maximaal redelijke huur. Daar trekt zij dan een bepaald percentage van af. Maar in De Pijp betalen huurders vaak veel minder dan die maximaal redelijke huur -met als gevolg dat die 'lagere' huur helemaal niet zoveel lager uitvalt. De verhuurder voelt de opgelegde sanctie dan amper in zijn portemonnee.

Sinds 1 augustus hebben huurders een nieuwe mogelijkheid om hun verhuurder onder druk te zetten. Ze kunnen, als hun verhuurder het erbij laat zitten, zelf gebreken (laten) herstellen op kosten van de verhuurder. Een mooi drukmiddel voor de huurder? Zijlstra heeft zijn bedenkingen. ,,Huurders konden al zelf gebreken laten herstellen met een machtiging van de kantonrechter. Maar wij hebben nog nooit meegemaakt dat ze dat deden.'' Het kan tot veel ellende leiden, legt hij uit. Dat geldt volgens hem ook voor de nieuwe regeling, waarbij de huurder aan de slag mag zonder dat de rechter eraan te pas hoeft te komen.

Zijlstra: ,,De verhuurder kan achteraf allerlei vragen gaan stellen. Was de reparatie echt nodig, is het wel goed gebeurd, was het niet onnodig duur? Heeft hij een heel nieuw kozijn laten aanbrengen terwijl een beetje kit genoeg was geweest? Als de huurder tijdelijk minder huur betaalt om de reparatiekosten te dekken, kan de huisbaas dat inboeken als een huurachterstand, waarmee hij de huurder nog jarenlang achtervolgt.''

Zijn collega Ivo Stumpe heeft ook principiële bezwaren: ,,De verhuurder is gewoon verantwoordelijk voor het onderhoud. Het is toch belachelijk dat de huurder het voor hem moet opknappen, en daarna maar moet zien hoe hij aan zijn geld komt.''

Mevrouw Matanovic heeft even haar bekomst van ingewikkelde procedures. Die 600 of 700 euro gaat ze maar betalen: ,,Dan is dit boek gesloten''. Maar misschien dat ze over een tijdje toch werk gaat maken van haar haveloze trappenhuis. ,,Ik heb niet eens een deurknop.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden