De pijlstaart is schuwer dan andere eenden

De pijlstaart hoort thuis in noordelijke delen van Europa, waar hij ook broedt. Bij ons is het een zeldzame broedvogel, die hier voornamelijk op de trek en in de winter wordt gezien.

De schuwe pijlstaart overwintert veel in Zuid-Engeland en langs de Europese kusten, vooral op zeearmen, zuidelijk tot in Noord-Afrika, het Nijldal, Ethiopië, de Perzische Golf en India. Onze broedvogels gaan doorgaans niet zo ver oostelijk. Dat doen vooral de Siberische vogels.

In de winter zijn de eenden op hun mooist, want dan paren ze. De pijlstaartwoerd laat zijn bedoeling weten door vlak voor een vrouwtje rechtstandig uit het water op te rijzen, de snavel bij de borst te brengen en tegelijkertijd een zacht, tweetonig nasaal fluitgeluidje voort te brengen.

De woerd is zeer herkenbaar door zijn karakteristieke tekening. De eend is donkerbruin bevederd als een gewone wilde eend. Kop en nek van de woerd zijn chocoladebruin, met langs de nek een witte streep die uitloopt in de witte borst en buik.

De rug is grijs met lange, zwarte, wit gezoomde schouderveren. Maar het beste onderscheid in de vlucht zijn de langgerekte, bijna gestroomlijnde vorm, de lange nek en de lange spitse staartveren. Dat heeft het vrouwtje ook en daaraan is het direct van andere eenden te onderscheiden. Denk erom: pijlstaarten vliegen snel, net als talingen, en hun wiekslag maakt een fluitend geluid.

Soms bestaan troepen hoofdzakelijk uit mannetjes. Pijlstaarten verblijven voornamelijk op rustig water en eten vooral planten, insecten en hun larven en kleine weekdieren. Ze zoeken vaak het gezelschap van andere zwemeenden, speciaal smienten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden