'De pieten voelen zich aangevallen op hun goeie bedoelingen'

Noach de Haas (31). Over twee jaar bestaat de Amsterdamse intocht alleen nog uit 'schoorsteenpieten'.Beeld ANP

Zijn pak ligt al klaar, de pepernoten zijn geteld. Commandant-piet Noach de Haas (31) - in het dagelijks leven arts - loopt morgen voor de dertiende keer mee in de Amsterdamse intocht. Met roetvegen op zijn gezicht, in plaats van bruine schmink. "Eerst vond ik het erg moeilijk, maar nu sta ik erachter."

De hoofdstedelijke intocht bestaat dit jaar voor de helft uit 'klassieke' zwarte pieten, de andere helft krijgt roetvegen. Het is een overgangsfase, want in 2017 zullen er alleen nog schoorsteenpieten in de parade te zien zijn. Volgens de organisatie blijft daarmee het sinterklaasverhaal overeind en wordt de uitvoering van Piet 'in lijn gebracht' met wat al jaren aan kinderen wordt verteld: hij komt door de schoorsteen.

Hoe verloopt die overgang?
"Eerst vond ik het heel erg moeilijk, maar nu ben ik gewend. Voor mij was het belangrijk dat Piet zwart is vanwege de herinneringen en associaties. Het is traditie. Als Piet altijd paars was geweest, had ik daar waarschijnlijk ook aan gehecht. Maar ja, je kunt dingen ook loslaten. We bouwen nu nieuwe herinneringen op."

Ga je bewust als schoorsteenpiet?
"Het maakt mij niet zoveel uit. Zo geef ik het goede voorbeeld aan mijn groep." Hij lacht: "En ik vertel ze hoe beroemd ik ben geworden dankzij mijn foto als roetpiet! Maar het is geen heet hangijzer, kinderen zien toch wat ze willen zien. Als er allemaal blije kinderen naar je staan te roepen, vergeet je vanzelf hoe je eruitziet."

Hoe is de sfeer in de organisatie?
"Alle vrijwilligers voelen zich aangevallen op hun goeie bedoelingen. Iedereen die ik vertel dat ik Zwarte Piet ben, vindt daar iets van. Vorig jaar moesten veel mensen zich verantwoorden over hun deelname. Je kunt het bijna niet goed doen. Er zijn een aantal mensen gestopt omdat ze er geen zin meer in hadden. Maar een groot deel van de pieten is 12 tot 18 jaar, die staan er niet zo bij stil. We krijgen nog steeds heel veel aanmeldingen."

Zijn er dingen veranderd in vergelijking met vorig jaar?
"Ik heb het idee dat het wel wat gekalmeerd is. Mensen zijn moegestreden. Je merkt wel dat de sfeer rondom het sinterklaasfeest minder is geworden, neutraler. Winkels kunnen het nooit goed doen, want je stoot altijd wel iemand voor het hoofd. De discussie is heel onprettig geworden. Vorig jaar lagen we enorm onder de loep, na alle gedoe om de intocht te verbieden. Maar er is nu wat minder aandacht voor de intocht in Amsterdam."

Is het nog wel leuk om piet te zijn?
"Ja! Wij vinden vooral het sprookje belangrijk, daar steken we energie in. Sinterklaas heeft in mijn ogen niets met racisme te maken. Piet is zo'n sterk merk, hij staat daar los van. Piet heeft een heel eigen identiteit: hij is cool en geinig en brengt cadeautjes. We kunnen onze ogen en oren niet gesloten houden, maar ik vind niet dat de intocht ervoor is gemaakt om de pietendiscussie te leiden. Wij zijn vooral goed in een mooi feest organiseren, we zijn geen sociologen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden