De pieper wil op zout niet echt gedijen

Aardappelen verbouwen op zilte grond is niet nieuw (Piepers met een snufje zout, Trouw, 28 april). Na de watersnoodramp van februari 1953 werden aardappelen verbouwd op de zilte grond. Maar naarmate de grond zwaarder verziltte, werd het resultaat slechter. Ook het oogsten ging dan moeilijker. In de jaren na de ramp werden veel suikerbieten, erwten en gerst verbouwd. Pas na drie tot vier jaar was de situatie weer als van voor de ramp.

In de jaren zestig van de vorige eeuw zijn op de proefboerderij in de Hoeksche Waard proeven gedaan met het beregenen van aardappelen met zilt en zelfs zout water. De opbrengsten waren niet slecht en de kwaliteit van de aardappelen was goed. Maar hoe zilter de grond was hoe moeilijker de oogst ging.

Zijn ze op Texel het wiel opnieuw aan het uitvinden?

Verder wil ik wijzen op het onderzoek van een Zuid-Afrikaanse chemisch bioloog in Dubai. Hij onderzoekt de invloed van zilt water op de groei van granen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden