De pianist, de fotografe, dode noten en een dode schilder

Felderhof ontmoet

21.05 uur, Nederland 2

Op de Utrechtse Heuvelrug ligt het immense landhuis van Wibi Soerjadi. Hij woont er helemaal alleen, samen met zijn katten, zijn Disney-figuren en zijn piano’s. Zijn katten zijn erg belangrijk voor hem: ,,Toen mijn lievelingskat Nicky overleed, heb ik hem een echte crematie gegeven, met muziek en een overlijdensbericht en al.”

Rik Felderhof gaat bij Wibi Soerjadi op bezoek en dwaalt met hem door zijn paleisachtige villa, en spreekt met hem over zijn leven en de muziek. ,,Dode noten tot leven laten komen, dat is het mooiste wat er is,” zo verklaart Soerjadi zijn passie voor muziek, ”Als ik speel, dan valt alles op zijn plaats. Dat vind ik een wonder.”

In dezelfde uitzending vanavond, brengt Felderhof een bezoek aan de bekende fotografe Patricia Steur in een oud vissersstadje, ongeveer 100 kilometer ten noorden van Barcelona: Cadaquès.

Dit typisch Catalaanse stadje, gelegen aan een baai aan de zuidkant van het schiereiland van Cap Creus, staat bekend om het prachtige licht en is al vele jaren favoriet van vele kunstenaars. Niet in de laatste plaats omdat Cadaquès de woonplaats was van de beroemde surrealistische schilder Salvador Dali. Diens huis, net even buiten het stadje gelegen aan de baai van Port Lligat, is tegenwoordig een museum en nog in dezelfde staat als toen Dali er nog woonde. Samen met Patricia Steur bezoekt Felderhof dit unieke paradijsje dat Dali voor zichzelf en zijn geliefde vrouw Gala creëerde.

Steur, die in de loop der jaren al vele beroemdheden portretteerde, zegt over ouder worden: ,,Als een vrouw rimpels heeft, dan heeft ze een verlopen hoofd, als een man rimpels heeft, heeft hij een doorleefd gelaat.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden