De perfecte majesteit behoudt haar mystiek

Elizabeth die de kou en regen trotseert, veel Britser kon het diamanten jubileumfeest niet zijn

Stromende regen en koude windvlagen kwellen de vlootschouw, maar koningin Elizabeth toont onverstoorbaar haar bescheiden glimlach, negeert de protserige rode tronen op het dek van haar schip en blijft staan zwaaien. Drieënhalf uur lang. Niet eens een warme kop thee tussendoor. Als enige concesssie aan het weer slaat de 86-jarige uiteindelijk een pashmina over haar schouders.

Dit is het beeld van het vier dagen durende jubileumfeest dat de Britten het meest zal bijblijven. Het illustreert precies waarom hun koningin zo'n respect geniet en bewonderd wordt: voor haar trouwe dienst aan haar land, zestig jaar lang.

Het is niet zo verwonderlijk dat de koningin nog nooit zo populair is geweest. Er is niemand die politici nog vertrouwt, de politie heeft aan gezag ingeboet, delen van de Anglicaanse kerk liggen met elkaar overhoop, bankiers zijn vervallen tot graaiers, journalisten zitten nu ook in de beklaagdenbank. Maar de koningin wist het koninklijke sprookje in stand te houden.

De meeste Britten groeiden op met de koningin en 'kennen' haar hun hele leven. Ze is ook de enige alomtegenwoordige 'celebrity' waarover mensen niet meer weten dan welke borrel ze drinkt (gin en Dubonnet voor de lunch) en welke hobby's ze heeft (haar corgi's, paarden en paardenraces). Niemand kon maandagavond tijdens het concert voor Buckingham Palace met zekerheid zeggen of de koningin wel van muziek houdt en zo ja, van welke.

Ze speelt haar rol als majesteit perfect en behoudt de mystiek. Niemand die aanstoot kan nemen aan haar voor- of afkeer of standpunten, waarvan zij sommige vermoedelijk alleen met prins Philip deelt. Bovendien is ze zuinig en ze heeft nooit met haar rijkdom gepronkt.

Terwijl de wereld, haar rijk en land in die zestig jaar snel veranderden, bleef zij hetzelfde. Slechts langzaam paste zij zich steeds ietsjes aan om met de tijd mee te gaan. Het is de enige manier waarop zij, of welke vorst dan ook, voor iedereen een koningin kan zijn.

De koninklijke mythe kreeg met de bruiloft van William & Kate een nieuwe impuls. De toenemende prominentie van deze jonge, onbeschreven royals samen met de 'stoute' prins Harry zorgt ervoor dat ook de jongere generaties zich met 's lands eerste familie kunnen vereenzelvigen. Prins Charles is nog altijd beduidend minder populair en bepaald geen onbeschreven blad. Hij zal wat dat betreft minder makkelijk in de voetsporen van mummy kunnen treden.

Vooralsnog zijn de jaren negentig vergeten, waarin de Windsors bekendstonden als de meest disfunctionele familie in het land. Niemand die daar nu aan durft te refereren. Dit feest mag niet worden verstoord. Misschien dat dat nog wel meer geldt in deze economisch sombere tijden. In de urenlange televisieuitzendingen konden anders kritische journalisten slechts dweepziek praten over de 'historische betekenis' van dit feest. Nauwelijks is de koningin uit een auto gestapt of ze kunnen al zien hoezeer de koningin geniet van het feest waarvoor de Britten een extra vrije dag kregen.

Zo dompelden veel Britten zich de afgelopen dagen onder in het patriottisme. Zij trotseerden de regen om deel uit te maken van deze 'historische gebeurtenis. Die regen maakte het alleen maar Britser.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden