zelfgemaakt

De pensioenmeneer die ijscoman werd

Beeld Patrick Post

Martijn Doets móest het roer omgooien, hij werd somber van zijn baan als pensioenconsultant. Hij las een boek over ijs maken en wist: dit is het. Iedereen wordt immers blij van ijs.

Als klanten hem opbelden, waren ze vooral boos. Martijn Doets (35) werkte in de branche waar het op z'n zachtst gezegd al jaren 'niet lekker' ging, de pensioen consultancy. Hij voelde zich omgeven door negativiteit: er werd bezuinigd en ontslagen, zijn collega's waren overwerkt, zijn klanten verongelijkt. Doets zelf vond het 'om depressief van te worden', en ging op zoek naar het tegenovergestelde: wat maakt iedereen blij?

Zo luidt de korte versie van het verhaal van de pensioenmeneer die ijscoman werd. In de langere versie vond Doets op internet een enigszins technisch boek van een Italiaanse ijsmeester en werd gegrepen door diens filosofie. Hij was slechts op zoek naar een recept voor een dessert, maar verloor zich in de bijna muggenzifterige nadruk die de ijsmeester legde op precies de juiste ingrediënten. "Net zo lang sleutelen tot het perfect is - dat fascineerde me. Ik keek om me heen en besefte dat er heel vaak een andere motivatie ten grondslag ligt aan de dingen die we doen: het moet snel, makkelijk, goedkoop."

Tekst loopt door onder afbeelding

Beeld Patrick Post

Niks romantisch

Doets knutselde in zijn keuken aan zijn dessertijs en concludeerde: dit is in elk geval heel leuk. Hij vroeg zijn vrouw of ze het goed vond als hij in Italië een professionele ijscursus ging volgen - 'dan zien we daarna wel verder'. Ze vond het goed. Ze werkte zelf ook in de financiële dienstverlening, ze wist hoe het was. Doets kwam terecht in een klas met aspirant-ijsondernemers van over de hele wereld: Zuid-Korea, Nigeria, de Bahama's. 's Ochtends volgden ze theorieklasjes over de scheikundige samenstelling van room, 's middags liepen ze in witte jassen door ijslaboratoria.

Doets leerde er een hoop, maar de cursus voldeed niet aan z'n verwachtingen. Niks romantische queeste naar het perfecte ingrediënt, de ijsmakers leerden hem dat je één 'basismix' maakt, waaraan je smaakpasta's toevoegt. "Een paar theelepels 'tiramisu-smaak' voor tiramisu-ijs, of 'cookies&cream'-smaak of 'dropsmaak'."

Bij thuiskomst had Doets twee dingen besloten: hij ging ijs maken, maar wel op zijn manier. "Met alleen de ingrediënten die je erin verwacht. In een tiramisu-ijsje moet dus eigeel, koffie, mascarpone, een beetje likeur. En als het bloedsinaasappelijs niet knalrood wordt, dan laat ik hem flets rood - zonder kleurstoffen dus." Doets besefte ook dat het lastig zou zijn zich van alle andere ijsverkopers te onderscheiden met alleen zijn ingrediëntenverhaal. Bovendien: over smaak valt niet te twisten. "Ik wilde me ook in vorm onderscheiden. Schepijs doet iedereen al." Op internet kwam Doets de zogenoemde popsicles tegen: een handgemaakte ijslollie. Dat bestond nog niet in Nederland. Hij waagde het erop.

Tekst loopt door onder afbeelding

Beeld Patrick Post

Hard werken

In zijn ijslaboratorium (een steriele omgeving met wat stellingkasten, diepvriezen en een pasteurisatieketel - 'niks romantisch') toont Doets de mallen voor de ijsjes. "Normaal schepijs wordt gedraaid, er komt dan veel lucht bij. Voor popsicles is die methode niet geschikt. Ik giet de gemixte ingrediënten daarom in de ijsmallen, en laat ze in drie kwartier tot ijsjes vriezen. Ik ben dus voortdurend bezig met sjouwen en vullen." Grijnzend: "Ik heb nog nooit zo hard gewerkt als nu."

Doets' bedrijf IJsmanschap bestaat nu een jaar. De zaken gaan goed. Doets kan ervan leven, en heeft het vertrouwen dat de groei van zijn bedrijf doorzet. Natuurlijk was het spannend, geeft hij toe. Al na een paar maanden terugkomst uit Italië gaf hij de zekerheid van een goedbetaalde baan op om een ijswinkel te beginnen - nota bene met een tweede kind op komst. "Het komt vast goed, dacht ik. In de financiële dienstverlening had ik geleerd goed onderbouwde businesscases te maken, maar bovenal: ik geloofde hierin. Het is net als met kinderen krijgen: dat komt ook nooit uit, maar dat betekent niet dat je het niet moet doen." Op de dag dat de winkel zou openen, werd zijn zoon geboren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden