De pen die je wist dat die schrijven kon

Redactie: Teun Lagas, Ingrid Weel en Bart Zuidervaart

In een bus van Connexion met van die geelgroene stangen, daarin zaten vorige week dinsdag de ministers in hun allermooiste kleding. Minister Lilianne Ploumen van buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking zat helemaal achterin op de hoogste bank, de lievelingsplek van kleine kinderen tijdens hun schoolreisjes.

Ze waren op weg naar de abdicatie van toen nog koningin Beatrix. Dat weten wij dankzij het Facebookaccount van minister Frans Timmermans van buitenlandse zaken. Hij zat zelf naast minister Ivo Opstelten. Opvallend was dat veel VVD'ers naast een PvdA'er zaten, of omgekeerd, net hoe je het wilt zien, maar in ieder geval niet naast partijgenoten.

Zo gaat dat ook elke vrijdag in de Trêveszaal tijdens de ministerraad. 100 procent zeker weten we dat trouwens niet, want daar maakt Timmermans dan weer helaas geen foto's van. Vandaag krijgt hij de kans iets te doen aan dit gemis, want bij uitzondering vergaderen de ministers een keer op woensdag.

Timmermans heeft weleens een foto gepubliceerd van wat hij doet tijdens de lunchpauze van de ministerraad, namelijk handtekeningen uitdelen aan scholieren op het Binnenhof, met het bijschrift: "Meneer, meneer, mogen wij uw handtekening?" Nadat een twintigtal kinderen bediend was: "Meneer, wie bent u eigenlijk?" Heerlijk, toch?

Er is op de website van de rijksoverheid wel een cartografie van de tafelindeling tijdens de wekelijkse vergadering van de ministers. Daarbij zit PvdA'er Timmermans, ooit D66 trouwens, naast de minister van infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) en naast minister Jeanine Hennis-Plasschaert van defensie, ook VVD.

Speciale inkt
Maar geen foto's dus van Timmermans van de geheime ministerraad. Des te opvallender was het dat de minister wel inkijkjes gaf in de dag van de inhuldiging van koning Willem-Alexander. We zagen foto's van bewindspersonen die oefenden op het zetten van hun handtekening. Dat moest gebeuren met een speciale pen met speciale inkt. Volgens Timmermans betreft het inkt die ook over tweehonderd jaar nog leesbaar is.

Het leuke van sociale media is vervolgens dat een 'vulpennenfanaat', in dit geval Peter Maassen, direct reageerde: "Ben nog altijd een pennengek, viel mij op dat er verschillende merken vulpennen gebruikt werden, de royals tekenden met Parker Sonnets, meende ook Waterman te herkennen." Grapjes over 'de pen die je wist dat die schrijven kon' waren vervolgens een inkoppertje.

Verder werd de dinerkaart van de avond ervoor in het Rijksmuseum getoond, de busreis op weg naar de inhuldiging - waar toch maar een luxe touringcar voor was gekozen - en liet Timmermans zelfs foto's van het galafeest 's avonds aan ons zien. Helaas niet van een dansend koningspaar of van een swingende Mark Rutte, maar wel van de premier in goed gesprek met PvdA-senator Ruud Koole.

Oekraïne
16.583 mensen volgen Frans Timmermans op Facebook. Gezien de vele blikken achter de schermen, de leuke anekdotes, veelzeggende foto's, blik in het privéleven en hoge informatiedichtheid van zijn berichten zou eigenlijk met gemak het tienvoudige aantal deze minister moeten volgen. Hij merkt zelf ook dat veel mensen 'het gewoon aardig vinden' om te zien wat een minister zoal doet. Hij houdt zijn account ook bij vanuit alle plaatsen over de wereld die hij bezoekt.

Zo wist Timmermans vijf dagen voor de inhuldiging van Willem-Alexander te vertellen dat hij op een vliegveld in Oekraïne op het nieuws een item over Nederland zag. "Waar gaat het over? Het Koningslied. Waar een klein land eh, groot in kan zijn..."

Politiek getinte berichten plaatst hij niet meer. Na wat slechte ervaringen uit het verleden houdt hij zijn bijdragen partijloos. Maar gelukkig niet kleurloos.

Philomena Bijlhout

Hans Hoogervorst

Opvallendste portretten

Onverwachte foto's van ministers of staatssecretarissen:

1. Mark Rutte in zwembroek in een bootje met Jort Kelder

2. Jan Peter Balkenende in strandstoel met spelende dochter

3. Mark Rutte met Ton Heerts in het café aan een biertje

4. Henk Bleker met nieuwe vriendin in de zee

5. Hans Hoogervorst met vinger in zijn mond

6. Philomena Bijlhout in militair uniform.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden