De pc speelt met Lego

De tekenfilmfamilie Jetson heeft al jaren een robot in huis die alle huishoudelijke klusjes opknapt. Speelgoedfabrikant Lego liet deze week zien dat die sciencefiction akelig dichtbij is. Over een jaar brengt Lego in de Benelux een nieuwe generatie speelgoed op de markt, die het mogelijk maakt, modellen via de personal computer allerlei opdrachten te laten uitvoeren. Een robot die speelkaarten uitdeelt, rondrijdt, steentjes oppakt - de robot die ook nog even het huis stofzuigt, kan nooit ver weg zijn.

Het gaat om twee nieuwe Lego-producten: Cybermasters en Mindstorms. Bij de eerste kunnen de gebouwde Lego-modellen door de fabrikant voorgeprogrammeerde bewegingen en opdrachten uitvoeren. Bij de tweede, Mindstorms, kunnen kinderen zelf opdrachten bedenken die eveneens via de pc aan het Lego-model worden doorgegeven. De producten bestaan uit een cd-rom waar de benodigde software op staat, een kastje dat de opdrachten van pc naar model seint en bouwstenen voor dat model. De signalen worden opgevangen door een 'intelligente Lego-steen', een microchip die onderdeel moet uitmaken van het te bouwen model. De cd-rom bevat daarnaast ook een avontuur in een futuristische stad, waarin opdrachten kunnen worden uitgevoerd en waar zo nu en dan ook weer dat zelf gebouwde model in betrokken moet worden. Het zal niet verbazen dat de adviesprijs van dit nieuwe speelgoed rond de vierhonderd gulden zal komen te liggen.

Lego zelf vindt deze revolutionaire stap heel logisch in de ontwikkeling van het Lego-steentje. Eerst was er immers alleen het statische model dat met de steentjes kon worden gebouwd en in 1962 werd daar een nieuwe dimensie aan toegevoegd door het speelgoed uit te breiden met radertjes en wieltjes die het Legomodel beweegbaar maakten. En nu is dan stap drie in aantocht: het Legomodel dat op commando beweegt. Het speelt bovendien in op de trend dat kinderen tegenwoordig meer uren achter de pc doorbrengen dan aan tafel met een stapel Lego-steentjes. Lego had het idee dan ook al veel langer uitgewerkt en wel in huis, maar heeft met de introductie gewacht tot een aanvaardbaar percentage huishoudens van eenpc is voorzien. Groot-Brittannië en de Verenigde Staten zijn daarom eerder aan de introductie toe. De Benelux komt in september aan de beurt. De Cybermasters en Mindstorms zullen begin 1999 in de winkel liggen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden