De paus zoekt in Afrika het gevaar op

Aan enthousiasme geen gebrek, woensdag bij Franciscus' aankomst in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Beeld getty
Aan enthousiasme geen gebrek, woensdag bij Franciscus' aankomst in de Keniaanse hoofdstad Nairobi.Beeld getty

De kans dat hem iets overkomt is miniem. Maar Paus Franciscus' bezoek aan het hart van Afrika, dat vandaag is begonnen, is wel zijn meest riskante reis dusver.

Franciscus doet de komende dagen drie landen aan: Kenia, Oeganda en de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). In Kenia houdt hij een interreligieuze viering en zal hij ten overstaan van naar verwachting zo'n miljoen gelovigen een mis opdragen. Ook bezoekt hij een sloppenwijk.

Oeganda: vervolging van homo's
Het Vaticaan verwacht dat hij in Oeganda nog meer bekijks trekt: daar wordt voor een mis gerekend op twee miljoen aanwezigen. De kerk kan die positieve publiciteit wel gebruiken. Want hoewel ze in Oeganda nog steeds invloedrijk is, heeft ze er wel stevige concurrentie van de pinksterbeweging. En waar de kerk twee decennia geleden bijna al het onderwijs in het land voor haar rekening nam, gaan veel Oegandezen nu naar staatsscholen.

Homorechten-activisten wachten ondertussen gespannen af of Franciscus de homowet van het land ter sprake gaat brengen. Die is nog niet definitief ingevoerd, maar wordt wel breed gedragen. Als het tot invoering komt, lopen homoseksuelen kans op levenslange gevangenisstraf.

De paus heeft zich de afgelopen jaren een paar keer mild uitgelaten over homo's, bijvoorbeeld toen hij zich in een interview hardop afvroeg: 'wie ben ik om te oordelen?'. Maar hij heeft zich ook kritisch getoond over de rol die het westen in Afrikaanse landen speelt. 'Ideologische kolonisatie' noemde hij dat.

CAR: zijn eerste oorlogsgebied
De Centraal-Afrikaanse Republiek is het eerste oorlogsgebied dat Franciscus bezoekt. Een deel van het land is verwikkeld in een bloedige strijd tussen christelijke en islamitische milities. De lokale autoriteiten hebben de handen ineengeslagen om het bezoek tot een goed einde te brengen, vertelt een woordvoerder van de politie op de katholieke nieuwssite Crux. Zo houden de inlichtingendiensten en het leger samen een oogje in het zeil.

Of Franciscus veel van het land te zien krijgt is nog even afwachten. Persbureau AFP claimde deze week dat interim-president Catherine Samba-Panza van plan is het bezoek in te korten. De paus zou uit veiligheidsoverwegingen alleen even het vliegveld aandoen en daar wat mensen ontmoeten.

Het Vaticaan spreekt dat tegen. De Heilige Vader trekt volgens de kerk straks gewoon in een open pausmobiel door de straten, zonder kogelvrij vest. In de stad Koudougou bezoekt hij maandag een lokale moslimgemeenschap. Hun moskee ligt in een wijk die veroverd is door jihadistische milities.

Waarom Franciscus precies de CAR wilde bezoeken, houdt hij nog even voor zich. Dat maak ik tijdens de terugreis bekend, zei hij woensdag tegen journalisten. Angst heeft hij naar eigen zeggen niet. Hij is 'vooral bang voor de muggen'.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld getty
Beeld getty
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden