De paus ziet er wat brozer uit, wie kan hem opvolgen?

Vandaag is het volle maan. En niet zomaar een volle maan, schrijft Elodie Hunting in Koorddanser, maandelijks magazine voor spiritualiteit en persoonlijke groei. In haar rubriek 'De hemel' beschrijft Hunting de stand van de sterren, zon en maan deze eerste maand van het jaar. Wat de maan betreft, die nodigt uit om 'te arriveren en te vertrekken'. Dat betekent dat we onze demonen vaarwel wuiven en onze engelen verwelkomen, verduidelijkt ze. "Het verleden licht nog een keer op, zodat je precies weet waar je afscheid van neemt. Daarna kun je vergeten en 180 graden draaien naar de toekomst."

De redactie van The Tablet, internationaal katholiek weekblad, kijkt al in het Oudejaarsnummer vooruit, door twaalf potentiële nieuwe pausen te noemen. Weliswaar gaat paus Benedictus XVI, ondanks zijn 84 jaar, in maart op reis naar Mexico en Cuba. Maar toch valt op dat hij er wel wat brozer uitziet, de laatste tijd. Het record van de oudste paus te zijn, zover is hij voorlopig niet. Dat staat op naam van Leo XIII, die 93 is geworden. Benedictus wordt op 16 april 85. Hoog op de lijst van mogelijke opvolgers staat de 70-jarige kardinaal Scola, de aartsbisschop van Milaan. Onder de niet-Italianen scoort de Braziliaan Scherer (62) hoog, aartsbisschop van São Paolo. De enige Afrikaanse kandidaat is Peter Turkson (63) uit Ghana.

In NIW, Nieuw Israelietisch Weekblad, een fascinerende serie over de bankiersfamilie De Rothschild. In Nederland zorgde een erfgename van de Franse tak van de familie, hoewel ze deels onterfd was, voor restauratie van het grootste kasteel van het land, Haarzuilens.

NIW richtte vorige week de camera op David Meyer de Rothschild, de 33-jarige eco-avonturier die wereldwijd zijn miljarden wil inzetten voor het milieu. Deze week deel twee, het fascinerende verhaal van Baron Edmond de Rothschild (1845-1934) die niet alleen 40.000 gravures en 3870 schilderijen schonk aan het Louvre, maar ook rond de vorige eeuwwisseling voor 100 miljoen dollar grond kocht in het toenmalige Palestina. Daarmee zorgde hij in zijn eentje voor zo'n 60 procent van het Joodse grondgebied.

Zijn ideaal was echter niet een Joodse staat, maar juist een staat waarin Joden naast andere volken zouden leven. De Rothschild zag niets in het zionistische ideaal. Hij zag niets in het plan van Theodor Herzl om een Joodse staat te stichten in Palestina. Vlak voor zijn dood waarschuwde hij dat de vestiging van Joden in Palestina nooit mocht leiden tot 'zwervende Arabieren'. Een korte opsomming in NIW laat zien hoe belangrijk de De Rothschilds zijn geweest voor de grenzen van het huidige Israël.

Maandblad Optocht, van het aartsbisdom Utrecht, doet een idee aan de hand door een reportage over speelgoedbank De Meern, onder de rook van kasteel Haarzuilens.

Dit succesvolle project heeft een prijs gekregen, de 'Mantel van Sint Maarten'. De Speelgoedbank bestaat sinds maart 2011. Kinderen die via de voedselbank bij de speelgoedbank komen, mogen twee stuks meenemen, maar niet twee dure dingen, zoals fietsen. In september nodigde Het Speelkwartier, zoals de instelling heet, een feest voor alle kinderen die bij de Voedselbank komen. Er gingen 150 kinderen mee. Die konden gratis ijs eten, skelteren, naar de goochelaar kijken en naar de kinderboerderij. Het geld kwam van een Eerste Communieproject.

Verder zowel feest als droefenis in bladenland. De Waarheidsvriend, het weekblad van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk, bestaat honderd jaar. Dominee B.E. Weerd uit Huizen begint zijn meditatie van het eerste nummer van 2012 met 'Geniet van het leven', naar het Bijbelboek Prediker. Geen donderpreek, maar 'God is goed, daarom is het leven goed'. Het goede nieuws is, dat De Waarheidsvriend steeds meer abonnees krijgt. Dat kan niet elk weekblad zeggen. De magische grens van 10.000 is gepasseerd.

Droevig is dat Human na 64 jaar stopt. Het kwartaalblad van het Humanistisch Verbond heeft niet voldoende abonnees en adverteerders. Aan de inhoud kan het niet liggen. In dit laatste nummer interviews met de Amerikaanse filosofe Martha Nussbaum en met vakbondsvrouw Agnes Jongerius.

Het thema-artikel gaat over solidariteit, bijvoorbeeld over de seksstaking als politiek drukmiddel, al in het klassieke Griekenland genoemd. In de Lysistrata beschrijft Aristophanes hoe de Griekse vrouwen van elkaar bestrijdende stadstaten samen een seksstaking afspraken en zo de vrede afdwongen.

Het heeft Human niet mogen baten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden