De paus geeft het goede voorbeeld

Paus Franciscus had vorige week amper voet op Poolse bodem gezet, of hij deed zijn eerste oproep: de Poolse regering zou moslimvluchtelingen ruimhartig moeten opvangen, stelde de kerkvader. "Degenen die zijn beroofd van hun grondrechten of het recht in vrijheid en veiligheid hun geloof te belijden, hebben solidariteit nodig", stelde Franciscus. Of die vluchtelingen moslims of christenen zijn, doet voor de paus niet ter zake.

Die kalme en welkome oproep tot verbinding en verbondenheid bleef de paus tijdens zijn vijfdaagse bezoek aan Polen herhalen. Franciscus was in het land om de Wereldjongerendagen bij te wonen. Zo'n 1,5 miljoen jonge gelovigen uit de hele wereld verzamelden zich in Krakau om elkaar te ontmoeten, te bidden en - voor velen een hoogtepunt - de paus te horen spreken.

De aanloop naar de Wereldjongerendagen was getekend door aanslagen en geweld, in Nice, in Beieren. Mede daardoor waren de veiligheidsmaatregelen in Krakau enorm. Op dag één van het evenement werd in de rooms-katholieke kerk van Saint-Étienne-du-Rouvray priester Jacques Hamel tijdens de mis door twee moslimextremisten gedood. 's Avonds ging de paus ten overstaan van de mensenmassa in Krakau in gebed: "Zet ons in beweging om bruggen te bouwen en muren te slechten. [...] Help ons om aandachtig te luisteren naar wie we niet begrijpen, uit andere culturen en volken, zelfs als we bang voor ze zijn of ze als dreiging beschouwen." In reactie op de laffe moord op de Franse priester zei hij dat de wereld in oorlog is, maar dat dat geen oorlog tussen religies is.

Een paar dagen later sprak hij de menigte in Polen opnieuw toe: "Mensen willen ons doen geloven dat je naar binnen keren en je op jezelf richten de beste manier is om veiligheid te vinden." Maar in plaats van mensen af te schrijven of ze te bevechten, is het juist een tijd om aan verbindingen te bouwen, zei Franciscus. "Ons antwoord aan een wereld in oorlog heeft een naam: zijn naam is broederschap, gemeenschap, familie."

Die pauselijke boodschap van verbondenheid is zeer welkom. Het geweld van moslimextremisten, in Europa en het Midden-Oosten, de niet aflatende reeks aanslagen, de migrantenstroom, de politieke onzekerheid in Europa en de Verenigde Staten - het zijn omstandigheden die er heel gemakkelijk voor kunnen zorgen dat tegenstellingen verder worden verscherpt. Politiek leiders laten zich snel verleiden tot polarisatie, terwijl juist verbinding zo gewenst is.

In dat laatste is paus Franciscus een voorbeeld dat volop navolging door andere religies en politiek leiders verdient.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden