De Passage moet weer aloude klasse en grandeur uitstralen

Nederland telt nog één passage uit de negentiende eeuw: de Haagse. Maar die is meer een doorloop- dan een winkelgebied. Een ingrijpende renovatie moet de komende vier jaar de Passage de allure van weleer geven.

Hans Schmit

DEN HAAG - Sinds Hotel du Passage in oktober 1970 de deuren sloot, hebben wind, regen en duiven vrij spel gehad in de Cour. Het vocht druipt van de muren en plafonds, die vol gaten zitten. Maar dat spel is binnenkort uit.

In het najaar van 2004 zal de Cour onderdeel zijn van de grootste boekwinkel (1750 vierkante meter) die Den Haag dan heeft. De bezoekers kunnen daar dan kennis nemen van een stukje Den Haag waarvan velen het bestaan niet kennen. Want de Cour -een kleine passage achter de grote Passage, waar de hotelkamers op uitkeken- was alleen toegankelijk voor gasten.

De renovatie en de komst van de boekwinkel zijn het begin van de herontwikkeling van de oude Passage. ,,De Passage is momenteel meer een doorloop- dan een winkelgebied'', zegt Peter Coffeng, directeur van projectontwikkelaar Provast. ,,De puien zijn rommelig en hebben een gesloten karakter. We willen meer eenheid en openheid brengen en de vroegere rijke ornamentiek terugbrengen. De vloer, een van de belangrijkste terrazzovloeren in Nederland, moet worden gerestaureerd. De Passage moet weer de klasse en grandeur uitstralen die zij ooit heeft gehad.''

Het gebied waar de Haagse Passage staat, was in de negentiende eeuw een wirwar van hoven, steegjes en binnenplaatsen. Die werden in 1884 gesloopt om plaats te maken voor een passage, ontworpen door de architecten H. Wesstra en J.C. van Wijk.

Aan het eind van de negentiende eeuw waren passages geliefd. Ze werden onder meer in Milaan, Napels, Parijs en Brussel gebouwd; in Nederland kwamen ook in Zandvoort, Amsterdam en Rotterdam overdekte winkelstraten. De eerste twee hebben de tand des tijds niet doorstaan, die in Rotterdam sneuvelde tijdens het bombardement in mei 1940.

Toen de Haagse Passage werd gebouwd, was nog geen sprake van de grote doorbraak in de binnenstad, die in de jaren twintig van de vorige eeuw is uitgevoerd. De grote warenhuizen zijn daarna aan de Grote Marktstraat verrezen. De uitgang van de Passage aan de smalle Spuistraat loopt daardoor in feite dood. Fortis ARS, eigenaar van de Passage, heeft daarom ook het voormalige gebouw van Marks en Spencer gekocht. Directeur Ronald Smeets van Fortis ASR: ,,We willen de Passage door het gebouw van Marks en Spencer doortrekken naar de Grote Marktstraat. Die nieuwe passage krijgt de breedte en hoogte van de oude, maar we maken de oude niet na, zo mooi wordt het nooit. Als de nieuwe passage in 2007 klaar is, heb je een verbinding van de Bijenkorf naar de Bonnetrie en ligt de rotonde in het winkelhart van Den Haag.''

Provast heeft ook plannen voor de terugkeer van een hotel in de Passage. Coffeng: ,,Er is ruimte voor een viersterrenhotel met honderd kamers. We willen de toegang tot het hotel aan het Buitenhof maken. Een van de nadelen van het oude hotel was dat je met je koffers door de Passage moest zeulen.'' Om het hotel te realiseren, moeten twee loopbruggen worden aangelegd. Tast dat het karakter van de Passage niet aan? Coffeng: ,,Andere passages die in dezelfde tijd zijn gebouwd, hebben ook bruggen, zoals de Gung in Moskou.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden