De partij van 'La Pen' is heel gewoon geworden

Geert Wilders ontvangt vandaag bevriende Franse leidster

KLEIS JAGER

PARIJS - Marine Le Pen doet vandaag het Binnenhof aan voor een bezoek aan PVV-leider Geert Wilders. In eigen land is de nationalistische leidster steeds minder besmet, ondanks enkele recente hobbels in haar parcours.

In 2011 trad Marine Le Pen aan als leider van het Front National, maar ze geldt al langer als bedenker van een strategie die 'ontdemonisering' is gedoopt. Geen geringe opgave. Want de partij die haar vader begin jaren zeventig oprichtte, was een samenraapsel van extreem-rechtse splinters. Je vond er royalisten, traditionele katholieken, verbitterde Algerije-veteranen, ex-collaborateurs en Holocaust-ontkenners.

Later kwamen daar skinheads en andere extreme politieke thuislozen bij. Voor hen is geen plaats meer, wat Marine (45) betreft. Zij wil de macht veroveren die door de provocaties van haar vader, die twijfelde aan het bestaan van de gaskamers, onbereikbaar leek.

En dus kunnen kaderleden die in het nieuws komen met racistische uitlatingen, vertrekken. Zo werd onlangs een kandidate voor het burgemeesterschap in de Ardennen geroyeerd die op tv de zwarte minister van justitie Christiane Taubira met een aap vergeleek. Dit toont volgens sommigen dat Le Pens schoonmaakactie oppervlakkig is: de gevel ziet er goed uit, maar wie naar binnen loopt, ontdekt dat het FN nog altijd een racistisch spookhuis is.

Door de laatste affaire zakt Le Pen nu iets in de peilingen. Van de ondervraagden in een onderzoek van het bureau Opinionway oordeelt nu 29 procent positief over haar, dat was 36 procent. Ook haar opmerking over de onlangs vrijgekomen gijzelaars in Mali zal hieraan hebben bijgedragen. Ze vond hun lange baarden verdacht en suggereerde dat ze sympathiseerden voor hun djihadistische gijzelnemers.

Maar au fond gaat het Le Pen voor de wind. Iedereen houdt rekening met een monsterscore bij de Europese en de gemeentelijke verkiezingen van volgend jaar. Haar ideeën over immigratie, veiligheid en de noodzaak baas te zijn over de eigen grenzen worden door een meerderheid van de Fransen gedeeld.

Een meerderheid onderschrijft inmiddels ook de stelling dat het Front een normale partij is. Daarbij staat het republikeins pact, de Franse versie van het cordon sanitaire, ter discussie. Als in het Franse kiessysteem, dat altijd draait om het veroveren van een absolute meerderheid, een kandidaat van het FN doordringt tot de beslissende ronde, beloofden de traditionele partijen elkaar tot dusver te steunen.

Maar dat spreekt voor de UMP (klassiek rechts) niet langer vanzelf, nu het FN alleen maar sterker wordt. De partij wordt bijna verscheurd door de kwestie. Toen kopstuk François Fillon onlangs liet weten dat kiezers altijd in geval van een duel PS-FN op de 'minst sektarische kandidaat' moeten stemmen, ontketende hij een ware crisis.

Maar Le Pen is ook een probleem voor de Parti Socialiste van president Hollande. De recente winst voor Le Pen is vooral afkomstig van linkse kiezers. De kiezer met een smalle beurs paait Le Pen met pensioen op je zestigste en 200 euro in de maand erbij voor alle inkomens onder de 1500 euro. Marine is van alle markten thuis.

Opinie 21 Geert helpt Marine, Marine helpt Geert

Geen lijsttrekker, wel lijstduwer
PVV-leider Geert Wilders hielp gistermiddag een hardnekkig gerucht uit de wereld: hij zal geen lijsttrekker worden bij de Europese verkiezingen van volgend jaar mei. Wilders wordt mogelijk wel lijstduwer namens de PVV bij deze verkiezingen.

Vandaag brengt voorzitter Marine Le Pen van het Franse Front National een bezoek aan Wilders. De partijen willen samenwerken in Europa om steviger te kunnen ageren tegen 'bemoeienis' vanuit Brussel. Voor vanmiddag staat een persconferentie gepland.

De PVV-leider bevestigde gisteren berichtgeving in NRC Handelsblad dat de PVV door een Brits bureau laat onderzoeken hoeveel het kost om uit de Europese Unie te stappen. Wilders liet al eerder uitzoeken wat het kost om de euro terug te ruilen voor de gulden.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden