De particuliere camera rukt op als hulpje van de politie

Een bewakingscamera aan de gevel van een gebouw naast een moskee in Amsterdam. Beeld ANP
Een bewakingscamera aan de gevel van een gebouw naast een moskee in Amsterdam.Beeld ANP

De politie krijgt steeds meer toegang tot beelden van privé-bewakingscamera’s. Delicten worden zo sneller opgelost.

Han Koch

Particulieren en bedrijven zijn steeds meer bereid hun bewakingscamera’s bij de politie aan te melden. Oktober vorig jaar telde de politie-databank nog 100.000 camera’s. Dat aantal is ondertussen snel gestegen tot 160.000 en inmiddels is er sprake van een landelijke dekking. Per dag komen er 60 aanmeldingen binnen van particulieren en bedrijven die hun camerabeelden ter beschikking willen stellen voor opsporing bij delicten. Dat zijn 180 camera’s per dag want de gemiddelde aanmelding telt drie camera’s.

De kans is groot dat de databank nog sneller wordt gevuld nu met branche-organisaties in bijvoorbeeld de horeca wordt afgesproken de bewakingscamera’s collectief te melden.

Camerabeelden; de politie kan er bij wijze van spreken niet genoeg van krijgen. Ze vormen een welkome aanvulling op meer gebruikelijke opsporingsmethoden zoals het oproepen en horen van getuigen. De politie is al jaren bezig particulieren te betrekken bij de opsporing. De laatste tijd wordt vooral werk gemaakt van het opbouwen van een database met daarin de plekken waar in Nederland camera’s hangen. Niet de camera’s waarmee gemeenten plekken in het uitgaansleven monitoren, maar camera’s van particulieren die de voordeur of de tuin in de gaten houden en en passant ook een deel van de openbare weg bestrijken.

Bergen papierwerk

Het gebruik van bewakingsbeelden is zeker niet nieuw. Nog niet zo lang geleden moest de politie echter bergen papierwerk verzetten om de beelden van de particuliere camera’s te vorderen. Dat vorderen betekende niet alleen een extra belasting voor de opsporing. Doordat er zoveel tijd mee was gemoeid, betekende het vaak ook dat beelden inmiddels waren gewist. Lang niet alle particulieren bewaren hun beelden weken. Het grote voordeel van de aangemelde camera’s is dat direct na een delict in de database te zien is waar bewijsmateriaal vergaard kan worden. Die beelden kunnen vervolgens snel bekeken worden waardoor eigenlijk de periode van heterdaad is opgerekt. De meeste delicten worden ook opgelost in de dagen direct na het misdrijf.

Camera in Beeld, zoals het project bij de politie heet, heeft nu al 14.600 unieke bezoekers. Unieke bezoekers zijn politiemensen die een of meerdere keren gebruik hebben gemaakt van de databank. Elke dag komen daar politiemedewerkers bij. Ook heeft Camera in Beeld al ruim 84.000 keer een zoekvraag ontvangen.

Politie kijkt niet mee

Het gebruik van de particuliere camera is wel aan regels gebonden. Zo moet op het huis zichtbaar zijn dat er een camera is geïnstalleerd. De camerabeelden mogen niet gedeeld worden met derden en het cameratoezicht moet de persoonlijke eigendommen beschermen en niet de privacy van anderen schenden. Kan de politie ook meekijken? Nee, dat kan niet. De politie weet alleen waar een camera hangt en neemt contact op als er een incident in de omgeving is geweest.

Zou het misbruik door zijn gegaan zonder camerabeelden?

Wat zou er gebeurd zijn met het vierjarige meisje als er geen camera’s hadden gehangen op het bouwterrein waar zij door een man werd misbruikt? Officier van justitie Imke Grauman moet er niet aan denken. “Zou het misbruik dan door zijn gegaan?”, vroeg zij zich af in de zaak tegen de verdachte van de ontucht.

Terug naar 16 april, Eerste Paasdag. De beveiliger van het bouwterrein ziet dat een man ontucht pleegt met een meisje. Direct na het zien van de beelden wordt de politie ingeschakeld. Er volgt een groot onderzoek met een rondvliegende helikopter, een burgernet-oproep en een groot buurtonderzoek. Wie dader en slachtoffer zijn, is onbekend.

In de dagen na de ontucht wordt de foto van het meisje op 23 scholen getoond en verspreid onder zedenrechercheurs. Een week later wordt de man op straat herkend door een agent. Het blijkt de oom van het meisje en na verhoor van het kind blijkt dat zij hem vaker heeft moeten bevredigen.

Aanvankelijk ontkent de oom de aantijgingen maar na het zien van de camerabeelden bekent hij. Het OM vindt een straf van 20 maanden cel waarvan vijf maanden voorwaardelijk gepast.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden