De parel

Politiek is niet alles. Dat schreef de SPD in 1986 op een verkiezingsaffiche in Nedersaksen. Op de foto lacht een gelukkig paar: aankomend minister-president Gerhard Schröder en zijn vrouw Hiltrud.

Politiek is niet alles, maar alles is politiek. Zelfs het huwelijk. Dat probeerde het gelukkig stelletje vijftien jaar lang uit te stralen. Alles wat hem ontbrak aan dierenliefde, ecologisch engagement en gezond leven vulde zij met woord en daad aan. Het ideale stel voor het beroep van bondskanselier. Maar zoveel geluk op de tandem is onverteerbaar. Sinds zondagmiddag 3 maart weten we dat zelfs de SPD-Schröders zo'n schijnvertoning niet volhouden, waar zelfs de conservatiefste CSU'ers allang gescheiden zijn. Niemand windt zich op over het jonge, groene blaadje van de minister van financiën Waigel dat hij zwanger maakte of over het lieverdje van Helmut Kohl. Maar wie van zijn huwelijk politiek maakt, moet op de blaren zitten. En heel Duitsland geniet mee.

Sinds die zondag gaat er geen dag voorbij of ik duik in de scheiding van 'Hillu en Gerd' zoals ze inmiddels heten. Ik weet nu alles. En kan vast verklappen dat het niet half zo leuk is als de perikelen van het Engelse koningshuis. De honden van de Schröders blijven bij Hiltrud in Immensen (bij Hannover), Gerhard woont bij vrienden, Schröders geliefde Doris Köpf (32) werkt bij het weekblad Focus en is niet zwanger zegt ze op de voorpagina van het boulevardblad BZ. Eerst verscheen de journaliste in sexy klederdracht in de kranten, inmiddels zijn we een week verder en draagt ze stemmig hooggesloten grijs. Pikant detail dat niemand schijnt op te vallen: Doris Köpf draagt dezelfde parel in haar oor als Hiltrud. Dat sieraad moet de 51-jarige een vertrouwd gevoel gegeven hebben.

Op 7 maart wijst een rode pijl op de voorpagina ons op de hand van Schröder: zijn trouwring is al weg. In de tekst lezen we dat hij onder zijn overhemd een uit wol gevlochten armbandje draagt van zijn 'nieuwe'. Het toppunt staat afgedrukt naast vier rode stippen: hij moest op de bank slapen, hij kreeg geen schnitzel, roken was verboden en 's nachts moest hij discussiëren. In één klap weten we dat deze scheiding de minister-president wellicht stemmen oplevert. Als je Bild mag geloven, heeft de arme man vreselijk geleden. In een open brief laat de krant Hiltrud weten wat ze allemaal fout heeft gedaan: worst met patat moest hij stiekem bij een benzinestation kopen want zijn vrouw kookte vegetarisch. Commentaar van Bild: 'Stevige kost is voor een man een stuk levensvreugde. Hij weet zelf dat het ongezond is maar zijn vrouw moet hem daar niet steeds op wijzen. Dat werkt averechts. De man haalt terecht zijn kostje ergens anders'. Ook in de lezersrubriek blijkt dat eten een rode draad. 'Mals vlees smaakt beter dan droog brood', sneert lezer Hammo Mohammed Ghazi uit München en denkt daarmee twee vliegen in één klap te slaan. De 'nieuwe' van Schröder is pas 32, zijn ex-vrouw 'al' 47.

De serieuzere journalistiek wil niet achterblijven en probeert deze scheiding in een groter verband te duiden. Volledig oninteressant is het om te lezen waarom steeds meer Duitse politici hun vrouw inruilen tegen een jongere en wat dat betekent voor de betrouwbaarheid van de Duitse politiek. De enquêtes wijzen uit dat het er allemaal niet toe doet. 85 procent van de ondervraagden vindt althans dat het met de politiek niets te maken heeft.

De enige die, behalve de sensatiebeluste lezer, echt profiteert van de nog steeds voortdurende stroom details over de Schröderscheiding, is bondskanselier Helmut Kohl. Op die maandag nadat Hiltrud haar man het huis uitgooide, verschenen desastreuze Duitse werkloosheidscijfers. Niemand weet daar iets van. We weten alleen dat Gerhard Schröder te weinig het gras heeft gemaaid. En dat hij dol is op parels. Als we ontwaken, blijkt Duitsland ineens bankroet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden