De p is weer in de maand: prestigeprojecten

In verkiezingstijd houden grote projecten veel gemeenten bezig

De Arnhemmer mag weer eens bij de stembus bepalen hoe de saaie Rijnkade wordt opgefleurd. Bij de raadsverkiezingen van 2010 liepen kiezers en oppositiepartijen nog te hoop tegen een mondaine sierhaven met sluis. Een nieuwe coalitie schrapte die direct en werkte sindsdien aan een cultuurcentrum aan de Rijn, inclusief kunstmuseum. Totdat coalitiepartij D66 de stekker daar onlangs uittrok onder invloed van een lobby die liever een mooi oud museumpand wil behouden.

Verkiezingstijd betekent dat de 'p' weer in de maand is. De p van 'prestigeproject'. Gemeenten die dezer dagen nog moeten beslissen over grote projecten, zoals nieuwe stadhuizen en cultuurcentra, zijn de klos. Het p-woord klinkt onvermijdelijk uit de oppositiemonden. Regeren oude coalities over hun graf? Jassen ze heikele besluiten snel door de oude raad? De oppositie weet al: het draait om de prestige. Dat klinkt nu overal.

Een bloemlezing. In Zutphen riep de verhuizing van culturele instellingen, waaronder de bibliotheek naar het Broederenklooster, veel emoties op. Prijzig, vond de één. Prachtig, vond de ander. De raad stemde ondanks protesten onlangs met dit plan in. In de gemeente Den Helder zijn de rapen gaar. Een nipte raadsmeerderheid steunde onlangs de bouw van een stadskantoor bij het station. De oppositie, die dit besluit over de verkiezingen had willen tillen, liep woedend weg.

Nieuwe en vernieuwde stadhuizen verhitten de verkiezingsgemoederen ook in Wageningen en Woerden. In Wageningen zijn ondernemers en oppositiepartijen nijdig om de 'vernieuwbouw' van het stadhuis. Het was in 2010 niet eens een verkiezingsthema. En nu zijn de belangrijkste besluiten al genomen. De ondernemersvereniging, die vooral grote parkeerproblemen vreest in het centrum en hogere lasten, hield een enquête. Die zou massale tegenstand aantonen.

Nu beleeft Wageningen een pro- en anti-stadhuiscampagne. Veel tegenstanders geloven niet dat de verbouwing door de gerenommeerde architect Thomas Rau (nummer 4 in Trouws Duurzame Top 100) budgetneutraal zal uitpakken. Maar voorstanders wijzen op de noodzakelijke verduurzaming van het oude stadhuis. Dependences worden verkocht. Alles komt middenin het bruisende stadshart. Bovendien, klinkt het, zijn deze besluiten toch democratisch genomen?

In Utrecht ging het anders met de plannen voor de Bieb++, een investering van 62 miljoen euro. De gemeenteraad vond het in januari toch te gortig en schrapte dit plan. Zo vlak voor de verkiezingen praten over miljoenenprojecten is lastig, zelfs als het om verbouwingen gaat. Almelo praat dezer dagen over een miljoenenlening aan de voetbalclub Heracles. Nu stadionnieuwbouw niet doorgaat, wordt het Polman Stadion verbouwd.

De toekomst van De Kuip in Rotterdam bevindt zich momenteel buiten de verkiezingsretoriek. Nu de nieuwbouw is afgeketst, wordt er gewerkt aan verbouwingsplannen voor het Feyenoordstadion. Juist komende donderdag, in de week voor de raadsverkiezingen, plant de gemeente Rotterdam heel handig de publieksopening van het station Rotterdam Centraal. Arnhem heeft zo'n gelukje niet. De Gelderse hoofdstad wacht al tijden met smart op de opening van het futuristische station Arnhem.

Maar de aandacht wordt er afgeleid door het comité 'Help Arnhem Vooruit!', dat deze week posters in de huisstijl van politieke partijen plakte. De boodschap: cultuur aan de Rijnkade.

Wie is de sociaalste in Amersfoort?
Politiek prestige zit niet alleen in glimmende gebouwen. In Amersfoort ontstond politieke strijd om de vraag wie de sociaalste is. Vorige week beleefde een debat dat draaide om de Buurt Natuurtuin zijn climax. Burgers mochten een braakliggend stuk gemeentegrond tijdelijk als tuin gebruiken. Ze gaven de opbrengst aan armen. Er was ook een Weggeefwinkel. Toen zich een grondkoper aandiende, ontstond er discussie. Moest dit burgerinitiatief wijken?

Konden de initiatiefnemers de grond niet overnemen? Dat lag niet zo simpel. De SP wilde de tuin vijf jaar verhuren aan de vrijwilligers. Nadat een SP-motie vorige week geen steun kreeg, beenden SP'ers boos weg. Zij gaven GroenLinks en PvdA de schuld voor het verdwijnen van de tuin. Maar vorige week dinsdag stemde juist de SP tegen een nieuwe motie (huur van drie jaar) van GroenLinks en de ChristenUnie. Daarmee redde de tuin het niet. De huurvoorwaarden waren dodelijk geweest, verklaart de SP . De partijen betichten elkaar nu van het vooroorzaken van een dieptepunt in verkiezingstijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden