De overheid zal in 2021 fors groter zijn

Journalisten lezen het regeerakkoord.  Beeld ANP
Journalisten lezen het regeerakkoord.Beeld ANP

De overheidsuitgaven gaan in 2021 omhoog met 7,9 miljard euro. Dat is een forse vergroting van de overheid, en dat onder een kabinet met twee liberale partijen die juist voor een kleinere overheid zijn.

Marco Visser

De investeringen en ombuigingen van het kabinet leiden tot een extra groei van de economie met 0,2 procentpunt. Daarmee komt de jaarlijkse groei op 2 procent.

Omdat de lasten dalen en de werkgelegenheid stijgt, staan Nederlanders er financieel beter voor. Zij kunnen dus meer uitgeven en gaan dat volgens het Centraal Planbureau ook doen: De consumptie stijgt met 2 procent, wat 0,6 procentpunt hoger is dan aanvankelijk geraamd. Als overheid en consumenten meer geld uitgeven ontstaan meer banen. De werkloosheid daalt met een extra 0,4 procentpunt naar van 4,1 procent.

Dat is goed nieuws voor alle pleitbezorgers van hogere lonen. De krapte op de arbeidsmarkt zal toenemen en daardoor gaan de lonen met 3,1 procent omhoog. Dat is 0,8 procentpunt meer dan het percentage waar het CPB eerder op rekende.

Omdat de lonen stijgen zal de inflatie extra toenemen. Die komt eindelijk weer eens uit boven het zo gewenste niveau van 2 procent. Eerder hield het CPB nog rekening met 1,6 procent. De verwachting is nu dat Nederland 2,2 procent haalt.

Het CPB ziet wel dat het kabinet op langere termijn de uitgaven aan sociale voorzieningen niet kan betalen. Het zogeheten houdbaarheidssaldo daalt en komt net onder nul uit. Dat betekent dat het kabinet in de toekomst ofwel de uitgaven moet verlagen of de inkomsten moet vergroten.

Lees hier al onze berichtgeving over het nieuwe regeerakkoord.

Lees ook: Vier harkstijve mannen duwen een wankel akkoord de wereld in

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden