OPINIE

De overheid moet zelf meer energie besparen

null Beeld ANP
Beeld ANP

Hoe kunnen we verwachten dat burgers en bedrijven investeren in energiebesparing als de overheid niet eens zijn eigen lampen vervangt, vraagt Robert Barker, gemeenteraadslid voor de Partij voor de Dieren, zich af.

Misschien heeft u ze de afgelopen weken gezien: de jongeren die voor de Tweede Kamer protesteerden om aandacht te vragen voor de opwarming van de aarde. Dit protest is logisch, gegeven het feit dat de overheid, zelfs in haar ­eigen organisatie, te weinig doet om klimaatverandering aan te pakken.

Een groot probleem bij klimaatinvesteringen is dat deze pas op termijn wat opleveren. Denk aan energiebesparende led-lampen. Op korte termijn zijn ze duurder dan gloeilampen, maar binnen een paar jaar verdien je dat in energiebesparing terug. Als alleen burgers in Nederland hun gloeilampen vervangen, kan dat een aanzienlijke bijdrage leveren. Volgens onderzoek van Milieu Centraal uit 2016 zou het een besparing opleveren ter grootte van het elektriciteitsverbruik van alle huishoudens in de gemeente Rotterdam.

Maar ook voor gemeenten is deze investering verstandig. Daarom is in 2013 in het energieakkoord afgesproken dat alle gemeenten in 2020 20 procent besparen op openbare verlichting.

Als we kijken naar de gemeente Den Haag, een in woorden ambitieuze gemeente met het doel om klimaatneutraal te worden in 2030, wordt deze landelijk afgesproken doelstelling niet gehaald. Uit de ­gemeentelijke cijfers blijkt dat slechts 9 procent elektriciteit in 2020 zal zijn bespaard. Terwijl in het energie­akkoord is afgesproken dat 40 procent van de openbare verlichting uit led-lampen moet bestaan, is het aandeel in Den Haag slechts 12 procent.

Investering

U denkt wellicht dat dit maar een klein voorbeeld is. Openbare verlichting is echter verantwoordelijk voor 30 procent van het gemeentelijke elektriciteitsverbruik van deze grote Nederlandse stad. Ook op andere gebieden in Den Haag en in andere gemeenten zien we dat niet in energiebesparing wordt geïnvesteerd. Het is namelijk eenmalig een grote, niet meteen zichtbare investering. Als het stadsbestuur de keuze heeft tussen investeringen in energie besparen of een nieuw cultuurcomplex, is de keuze snel gemaakt. En niet in positieve zin voor het klimaat.

Dit overziend: hoe kunnen we verwachten dat burgers en bedrijven investeren in energiebesparing als de overheid niet eens zijn eigen lampen vervangt? En hoeveel vertrouwen moeten we hebben in het nieuwe klimaat­akkoord als de oude afspraken niet worden nagekomen? Met deze zorgen in het achterhoofd is het begrijpelijk dat scholieren in protest komen; de overheid doet zelf gewoon te weinig.

Lees ook:

We besparen veel te weinig energie

Er komen windmolens en zonnepanelen bij. Maar te weinig. Zeker omdat het energieverbruik stijgt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden