De overheid moet Postbus 51 niet gebruiken voor omstreden boodschap

Anderen belemmeren in hun vrijheid van godsdienst en levensbeschouwing mag niet.

Aldus publicist Michiel Hegener, die dit zo’n belangrijk uitgangspunt vindt dat hij er in Justitiële verkenningen, een uitgave van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatie Centrum van het ministerie van justitie een heel artikel aan heeft gewijd, uitmondend in de verrassende conclusie dat Postbus 51 er zo spoedig mogelijk een reeks televisiespotjes aan moet wijden.

Het klinkt sympathiek, temeer als we bedenken dat Hegener dit middel wil gebruiken om de onverdraagzaamheid op dit punt te bestrijden. Die zou zich met name voordoen binnen de moslimgemeenschap, waarin het tot uitdrukking brengen van twijfel niet op prijs wordt gesteld en afvalligen zelfs regelrecht gevaar lopen. Hun recht op vrijheid wordt ernstig belemmerd, terwijl de overheid en de politiek werkloos toezien. Dat valt niet goed te praten, aldus de auteur.

Maar hoe sympathiek ook, de vraag is of hier een taak is weggelegd voor de overheid. Godsdienstvrijheid is van oudsher een recht dat de burger juist wil vrijwaren van overheidsbemoeienis op dit terrein. Hegener draait de rollen om. Hij wil dat de overheid zich actief met dit onderwerp bemoeit en er zorg voor draagt dat burgers onderling deze vrijheid jegens elkaar in acht nemen. Daarmee neemt zij het niet geringe risico partij in het geding te worden en zo in een wespennest terecht te komen.

Neem alleen de boodschap: gij zult anderen niet belemmeren.... Een gemiddelde Nederlander zou dit kunnen opvatten als een vermaan om zich vooral niet kritisch over godsdiensten uit te laten. Anderzijds zouden moslims deze boodschap juist weer kunnen uitleggen als kritiek op hun godsdienst. Niet ten onrechte trouwens, want afvalligheid is een niet gering probleem van deze godsdienst. Kritiek daarop uitoefenen is alleszins welkom. Maar de overheid is wel de laatste die deze kritiek voor haar rekening behoort te nemen.

De overheid komt pas in beeld als er van regelrechte misstanden sprake is, als afvalligen ernstig worden bedreigd of anderszins gevaar lopen. Misschien is de overheid op dit punt te laconiek geweest en is er een taak voor de politiek om dit vraagstuk in kaart te brengen. Maar voor het overige doet de overheid er wel zo verstandig aan haar vingers niet aan dit onderwerp te branden. Postbus 51 is geen instrument om omstreden boodschappen te propageren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden