OpinieLeefomgeving

De overheid moet niet langer de speelbal zijn van de toerismesector

Uit de dagelijkse sleur breken, nieuwe impressies opdoen, soms zo ver weg mogelijk; voor steeds meer mensen is reizen naar het buitenland bereikbaar. Nog nooit hebben wereldwijd zoveel mensen hun koffers of rugzak voor een reis gepakt als vorig jaar: liefst 1,4 miljard mensen gingen met vakantie. Vooral Europa blijkt in trek, waar Nederland een aardig graantje van mee pikt. Hoe onstuimig het toerisme groeit, blijkt uit de verdiensten. In 2010 was de sector hier goed voor een dikke 50 miljard euro, vorig jaar voor maar liefst 87,5 miljard euro. En aan die groei komt voorlopig geen einde, denken deskundigen.

Nu dreigt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur, een adviesorgaan van Kamer en kabinet, het feestje te verstoren. De overheid is te veel verblind door wat er kan worden verdiend aan toerisme, vindt de Raad. Daarbij worden de belangen van de burgers en de natuur uit het oog verloren, is de waarschuwing. Het is dus tijd om, per regio maar ook per stad, plannen te maken om toerisme in goede banen te leiden. Daar hoort dus bij: hogere toeristenbelasting, streng optreden tegen overlast, en ook nee zeggen tegen plannen die toerisme stimuleren – bijvoorbeeld de bouw van recreatiehuisjes of hotels.

Overtoerisme

In veel gevallen komt die waarschuwing eigenlijk al te laat; daar is sprake van overtoerisme en wordt de leefbaarheid enorm op de proef gesteld, zoals in Amsterdam, dat in drukte Venetië en Barcelona achterna gaat. Want dorpen en gemeenten waar weinig te beleven valt, zijn voor de toerist niet aantrekkelijk, terwijl je daar juist wel wat leven in de brouwerij zou wensen. Maar Giethoorn wordt dag in dag uit overspoeld door honderden Chinese toeristen. Het dorpshuis is door een Chinese investeerder omgebouwd tot Airbnb, de inwoners klagen steen en been. Ze hebben steeds meer het idee dat ze personeel in een museum zijn. Een ervaring die het ergste doet vrezen voor de toekomst van het Nationaal Park de Hoge Veluwe. Het park is sinds kort zichzelf in China aan het verkopen als verborgen pareltje en staat inmiddels bekend als het Van Gogh-Park.

Natuurlijk, toerisme levert ook werk op, jaarlijks zo’n 800.000 banen. Dat is vooral werk in de horeca, veelal parttime en bovendien conjunctuurgevoelig: is dat een stevig fundament? Bovendien vloeit veel wat hier wordt verdiend met toerisme, terug over de landsgrenzen, naar aandeelhouders van bijvoorbeeld Airbnb of de beursgenoteerde buitenlandse hotelketens. Kortom, de hoogste tijd dat de overheid speler wordt in deze sector, en niet langer speelbal blijft.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden