De 'overblijf' is vaak een grote puinhoop

DEN HAAG - Nederlandse scholen lopen achter bij scholen in omringende landen als het gaat om de voorzieningen voor kinderen tussen de middag. Op zeker de helft van de scholen is 'de overblijf' niet goed geregeld en van een warme maaltijdvoorziening, die in omringende landen normaal is, is helemaal nergens sprake.

Dit zegt de Verening voor openbaar onderwijs (VOO), die gisteren een manifest presenteerde waarin wordt gepleit voor professionele overblijfvoorzienigen, gelijkwaardig aan die in andere Europese landen. De vereniging, die 24000 leden telt, vraagt het ministerie van onderwijs om ook te onderzoeken of er in ons land behoefte is aan het verstrekken van warme maaltijden op school.

In Nederland is nu vaak niet echt duidelijk wie precies verantwoordelijk is voor de kinderen die overblijven. Op scholen met een continu-rooster is dat de school, maar op de andere scholen stelt het bestuur tussen de middag alleen een ruimte beschikbaar en zijn de ouders tussen de middag voor de kinderen verantwoordelijk. Daarnaast is het regelen van 'de overblijf' op veel scholen geen zaak van professionals, maar van goedbedoelende vrijwilligers. De VOO heeft een website geopend over dit onderwerp waarop het klachten regent. ,,Rennende kinderen, grote monden en ouders die je verantwoordelijk houden voor het niet-leeggeten broodtrommeltje'', aldus een overblijfmoeder. ,,Er is geen geld om overblijfmoeders een cursus te laten volgen over hoe je met overblijvende kinderen om moet gaan'', aldus een ander die klaagt over overblijfmoeders naar wie niemand luistert. En dan is er nog de veiligheid. Vooral ouders die in het buitenland hebben gewoond, verbazen zich op de site over de gebrekkige voorzieningen hier. VOO-voorzitter Rob Limper vindt het in het kader van de emancipatie belangrijk dat Nederlandse scholen ook deze faciliteiten krijgen. Nee, hij wil niet de warme maaltijd om zes uur afschaffen. ,,In Frankrijk eten ze ook twee keer warm, dat is heel voedzaam.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden