De oude scheepswerf in Den Helder is omgetoverd tot een nautisch attractiepark waar Engels de voertaal lijkt te zijn.

Shirley is niet uit de ballenbak weg te krijgen. ,,Nee mama, ik wil niet verder”, ze. Maar haar moeder vindt het toch zonde om de rest van het nieuwe nautische themapark in Den Helder te laten voor wat het is.

In Cape Holland op de oude scheepswerf van de Koninklijke Marine staat alles in het teken van de VOC en het zeemansleven in de Gouden Eeuw. De grote trots van ontwikkelaar Libéma is de Prins Willem, een replica van het grootste VOC-schip ter wereld van wel 68 meter lang. Tijdens de opening bevolkt door entertainende piraten en zeemannen, maar of die tijdens normale attractiedagen het schip komen opleuken is nog even de vraag.

In de VOC-Wonder Walk – alle namen zijn hier in het Engels – vertelt een sprekende pop in een route met 9 zalen over de scheepsbouw. Hij doet in elke nieuwe zaal een stukje van de historie uit de doeken, geïllustreerd met bewegende en levensgrote taferelen. Alles beweegt en met geuren, waterspetters en geluiden wordt de 17de eeuwse scheepssfeer nagebootst.

De informatie is kort en krachtig. Handig voor kinderen die niet lang stil willen staan. Ze kunnen kijken en luisteren tegelijk. Terwijl de pop vertelt over de houtzagerij, zien de kinderen hoe boomstammen in planken worden gezaagd. En tijdens de uitleg over het pompen, mogen ze even een pomp uitproberen.

In de laatste zaal van de Wonder Walk kunnen de volhouders van alles leren over de scheepsvoorwerpen als het kompas. Op rijm vertelt een kapitein in een filmpje allemaal wetenswaardigheden over uitdrukkingen en gezegdes uit het scheepsleven.

Als de kinderen het educatieve gedeelte zat zijn, kan er schatgegraven worden of gespeeld in speelparadijs Pirates Nest. Verkleedkleren liggen bij de ingang. Als echte piraat of kapitein kunnen kleine kinderen naar hartelust klimmen en kruipen in een nagebouwd schip. Een vierbaansglijbaan steekt uit het kraaiennest en er kan flessenpost verstuurd worden naar oma.

Cape Holland is een echt familiepark geworden. Iets grotere kinderen kunnen in het Treasure Park tekeergaan. Voor hen zijn er de botsbootjes en de Pirate Escape, waarbij ze in een bootje met hoge snelheid te water wordt gelaten. In de rij staan de kinderen vanaf een jaar of 9 opgewonden te griezelen. ,,Was het eng, was het eng?”, gillen ze opgewonden naar degenen die de val hebben doorstaan. Ook de Hurricane-simulator is niets voor gasten met een zwakke maag. Dappere kinderen kunnen met of zonder ouders op de bootbankjes plaatsnemen. De lichten gaan uit, de film springt aan en een diep donkerbruine stem trekt de bootslieden een 17de-eeuwse VOC-tocht in.

,,Voorwaar, geen gemakkelijke reis”, maar spánnend is het. Het is zwaar weer. De boot beweegt heftig op de golven, bliksemflitsen schieten naar beneden. En als de wind eindelijk gaat liggen, brengt een grote kanonskogel het schip tot zinken. En wat is dat daar op de zeebodem? Hellup, een haai.

De ouders die deze tocht niet zien zitten, kunnen met hun kroost samen naar de Haaiaaibak, waar kleine ongevaarlijke haaitjes en grote roggen zwemmen. De haaien zijn op de groei gekocht, zodat ze van kleinsaf gewend raken aan menselijke voedselbrengers.

Buiten begint de nautische thema-midgetgolfbaan, waar ouders en kinderen balletjes tussen kanonskogels en scheepswrakken door moeten slaan. De baan ziet er, net als bijna alles in het Treasure Park, flitsend én historisch authentiek uit, als die twee al kunnen samengaan.

Chillen op een terrasje is voor ouders ook een goed idee. Ze moeten vanuit hun stoel wel de kinderen in de gaten houden, want Cape Holland is groot en onder sommige klimapparaten ligt gewoon beton, in plaats van rubberen tegels.

Naast het nieuwe Treasure Park met de leer-en speelgebouwen, de Prins Willem en de midgetgolfbaan, zijn ook twee bestaande musea bij Cape Holland getrokken. Het oude reddingsmuseum is omgedoopt tot het hipper klinkende Lifeboat-museum, waar kinderen niet alleen kunnen ki¿jken, maar ook aan apparaten mogen zitten. En ook het Navy Museum van de Koninklijke Marine hoort bij het terrein. Voor deze musea moet echter wel apart betaald worden.

Als de familie daarna nóg meer tijd overheeft, bevinden zich op het terrein een bioscoop, een gamehall en een grand café. Maar eigenlijk is het onmogelijk om alles op in één dag te bekijken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden