De 'oude' Parzival mag toch naar Rio

Vorig jaar werd het 19-jarige paard van Adelinde Cornelissen, in Londen goed voor zilver, te oud bevonden. De combinatie bewees toch in de olympische ploeg thuis te horen

ELINE VAN SUCHTELEN

Hij zou te oud zijn. Niet meer mee kunnen op het hoogste niveau. Parzival moest maar lekker van zijn pensioen genieten, vond de vorige bondscoach van de Nederlandse dressuurruiters, Wim Ernes. Het paard van Adelinde Cornelissen had geen toekomst meer op het hoogste niveau.

Dat was een grote klap voor de 36-jarige amazone uit Nijkerk, die haar lievelingspaard nog niet had afgeschreven. Zij zag juist dat de ruin waarmee ze op de Olympische Spelen in Londen in 2012 zilver won, nog geen zin had om in de wei te staan.

"Hij is geen paard om zich te vervelen'', vertelt Cornelissen op het NK dressuur in Ermelo. "Hij komt elke dag naar buiten, maar na twee, drie uurtjes laat hij merken: joh, ik moet nog wel even wat doen vandaag. Sterker nog, als ik met andere paarden aan de slag ga, is hij strontjaloers."

Iedere dag ziet ze zijn werkdrift. Parzival is, op 19-jarige leeftijd, nog steeds bereid alles te geven. Toch had bondscoach Ernes geen vertrouwen meer in de combinatie. Parzival moest plaats maken voor de jongere generatie. Cornelissen maakte geen deel uit van de EK-equipe die vorig jaar in Aken de Europese titel veroverde.

Natuurlijk is Parzival op zijn leeftijd geen ongeschreven blad meer. In 2013 zat er geen energie meer in zijn lichaam. Alles ging moeizaam. Het probleem bleek te zitten in een hartritmestoornis. Een operatie hielp hem er vanaf. Er is meer slecht nieuws. In dezelfde periode komt het halfbroertje van Parzival, Galahad, te overlijden aan een koliek. De amazone had het talent aangekocht met het oog op Rio.

De Spelen leken verder weg dan ooit, maar Cornelissen twijfelde nooit aan haar trouwe oudgediende. Na hard werken werd het paard weer fit en gloorde er hoop. De Spelen kwamen, wrang genoeg, pas weer in zicht toen bondscoach Ernes buiten spel kwam door een hersentumor. Zijn vervanger Johan Rockx zag wel potentie in de combinatie.

Op de CHIO in Rotterdam, begin deze maand, bewees Cornelissen op Parzival dat ze weer helemaal terug is. Door de goede resultaten die ze daar neerzette, steeg ze van de 124ste naar de 42ste positie op de wereldranglijst.

Op de Nederlandse kampioenschappen, afgelopen weekeinde, gaf Cornelissen wederom haar visitekaartje af. Met de derde plek in het eindklassement, achter Diederik van Silfhout en Hans Peter Minderhoud, veroverde ze bij de laatste observatiewedstrijd een ticket naar Rio.

Met de olympische deelname krijgt Parzival zijn gedroomde afscheid. Met zijn negentien jaar is dit het laatste jaar dat hij op het hoogste niveau in actie mag komen. Paarden zijn vanaf twintig jaar bejaard en moeten dan met pensioen. "Zelf vind ik het ook geweldig. Maar ik gun hem dit vooral. Hij heeft het verdiend, na zoveel jaar hard werken."

Al denkt Cornelissen niet dat Parzival zich ooit naar het bejaardentehuis - de wei - laat dirigeren. Sinds zijn vijfde werken ze met elkaar, en ze ziet nog elke dag hoe hij nieuwe dingen bijleert en hoe ze elkaar steeds beter aanvoelen. "Iedereen heeft het maar over zijn leeftijd. Ik begrijp dat niet. Volgens mij moet je naar het paard kijken. Net als met mensen. De een kan langer doorgaan dan de ander. Als ik zie met welke zin hij iedere dag weer aan de gang gaat. Hij wíl gewoon.''

undefined

Springruiter Schröder als reserve naar Rio

Springruiter Gerco Schröder is buiten de Nederlandse equipe voor de Olympische Spelen gevallen. De 37-jarige Tukker gaat als reserve mee naar Rio de Janeiro. Schröder won bij de Spelen van Londen twee keer zilver met zijn toppaard London, individueel en met het team. Bondscoach Rob Ehrens kiest voor wereldkampioen Jeroen Dubbeldam (Zenith), Harrie Smolders (Emerald), Maikel van der Vleuten (Verdi) en Jur Vrieling (Zirocco Blue). Van de dressuurploeg was Edward Gal al zeker van zijn plek met Voice. Gal gaat niet met toppaard Undercover naar Rio. Het paard kan niet goed met stress omgaan en dat is een te groot risico. Naast Gal gaan Hans Peter Minderhoud (Johnson) Adelinde Cornelissen (Parzival) en Diederik van Silfhout naar Rio. Het Nederlandse eventingteam voor de Spelen bestaat uit Merel Blom (Rumour Has It), Tim Lips (Bayro), Alice Naber-Lozeman (Peter Parker) en Theo van de Vendel (Zindane).

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden