Commentaar

De ordinaire machtspolitiek van Rutte III is ergerlijk

Premier Mark Rutte en de bewindslieden van het kabinet Rutte III in vak k tijdens een plenair debat in de Tweede Kamer over de regeringsverklaring.Beeld ANP

Twee oppositiepartijen, de PVV en 50Plus, dreigen de Kamer-agenda deze week volledig in het honderd te ­laten lopen. Zij vroegen respectievelijk 1200 en 900 minuten spreektijd aan bij de behandeling van de wet die het belastingvoordeel voor mensen die geen hypotheek meer hebben op hun huis regelt.

Het kabinet wil dat belastingvoordeel, opgenomen in de zogenoemde ­wet-Hillen, in stapjes afschaffen. Politiek spektakelwerk, zoals dat van de PVV en 50Plus, heeft meestal een twijfelachtige reden als oorzaak. De Nederlandse politiek kent niet zoiets als filibustering, de doelbewuste poging in de Amerikaanse politiek om zaken zoveel mogelijk te vertragen. Het is ook volkomen nutteloos. Van uitstel komt meestal geen afstel, ondanks de romantische voorstelling van zaken in de beroemde film ‘Mr. Smith goes to Washington’ van regisseur Frank Capra.

Het gaat dan ook vooral om het oogsten van zo veel mogelijk maatschappelijke onvrede. Vooral 50Plus stelt alles in het werk om het voorstel de wet-Hillen af te schaffen, af te schilderen als volkomen a-sociaal en als een rechtstreekse aanval van de coalitie op de portemonnee van ouderen. Zij immers hebben veelal de hypotheek op hun huis afbetaald en zij worden, in het idioom van de ouderenpartij, toch al onevenredig gepakt.

De schrille voorstelling van zaken moet sterk worden genuanceerd. Het belastingvoordeel – geen bijtelling bij het inkomen van een percentage van de WOZ-waarde van het eigen huis als er geen schuld op rust – is bescheiden. En steeds kleiner naarmate het huis minder waard is. 50Plus springt vooral in de bres voor ouderen met grotere inkomens en duurdere huizen.

Bovendien werd de wet in het leven geroepen toen de hypotheekrenteaftrek nog eindeloos aftrekbaar was en mensen dus op een andere manier verleid moesten worden af te lossen. Dat is nu anders geregeld en dus is het goed voorstelbaar dat de wet wordt geschrapt. Ook zijn de stapjes zo klein, dat de wet pas over dertig jaar helemaal is afgeschaft.

Daar staat tegenover dat de coalitie met ordinaire machtspolitiek bezig is. De wet om de wet-Hillen te schrappen hoeft pas 1 januari 2019 van kracht te zijn. Desondanks, zonder gedegen voorbereiding, moet ze zonodig al voor 1 januari 2018 door beide Kamers gejaagd worden. Het twijfelachtige argument is dat de Belastingdienst anders te weinig voorbereidingstijd heeft. Dat kan niet de doorslaggevende reden zijn. Het eerste jaar, 2019 dus, levert afschaffen 25 miljoen euro op. Er is geen man of vrouw overboord als door uitstel dat besparingsverlies genomen moet worden, maar er wel een ordentelijk politiek debat geweest is.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Lees hier meer Trouw-commentaren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden