De Oranje-basketballers keren waarschijnlijk terug bij de bond

Beeld OrangePictures

Er was geen geld en geen sponsor: de basketbalbond kon zes jaar geleden weinig anders dan Oranje opheffen. Nu zijn er weer kansen.

Ruim zes jaar nadat de Nederlandse Basketbal Bond (NBB) de stekker uit het Nederlandse mannenteam trok worden de Nederlandse basketballers aan het einde van dit jaar waarschijnlijk weer in de armen gesloten door de bond. De verbintenis met de stichting Nederlands Mannen Team (NMT), in 2013 opgericht om het Nederlands basketbalteam in stand te houden, loopt dan af en inmiddels heeft de bond weer voldoende financiële middelen om Oranje zelf te onderhouden.

Dat geld was er aan het einde van 2012 niet. Destijds zat de basketbalbond zo krap bij kas dat besloten werd dat Oranje dan maar moest worden opgeheven.

Dat ging een aantal basketbalprominenten dusdanig aan het hart dat samen met de eredivisieclubs de stichting NMT werd opgericht. Er werd geld bij elkaar geschraapt en ondanks dat het geen vetpot was, wist de nieuw aangestelde bondscoach Toon van Helfteren spelers steeds enthousiaster te maken voor Oranje.

Winnen van grootmachten

Met dat enthousiasme kwamen ook steeds betere resultaten. Nederland plaatste zich voor het eerst in 26 jaar weer voor het EK en ondanks dat Oranje zich niet plaatste voor het WK van 2019 won Nederland tijdens de kwalificatiereeks van Europese grootmachten Kroatië (voor het eerst in de historie) en Italië (voor het eerst in zeventig jaar).

“Toen we de zorg voor het Nederlands mannenteam op ons namen was het doel om met behulp van externe financiering de boel weer draaiende te krijgen”, zegt Marcel de Jong, bestuurslid van de stichting NMT. “Dat is voor een belangrijk deel gelukt, maar toch ook niet met heel grote sponsors. Nu de bond er financieel beter voor staat denken we dat het mannenteam beter bij de bond past. Zo wordt het in alle grote Europese basketballanden ook geregeld.”

Als de ‘Orange Lions’ na dit jaar weer onder de bond zouden gaan vallen, kan dat volgens De Jong gunstig zijn in de zoektocht naar goede sponsoren. “Als je met een breder verhaal komt, waarin je duidelijk maakt dat je met een goede jeugdopleiding, een sterkere competitie en een nationaal team dat goed presteert op meerdere borden tegelijk schaakt, kan dat voor sponsors interessant zijn.”

Verjongen

Het verbeteren van de jeugdopleiding is een belangrijk onderdeel van de toekomstplannen van het Nederlandse basketbal, benadrukt De Jong. “Oranje moet door op de omhoog ingeslagen weg. Dat kan door de jeugd zo goed op te leiden dat die het nationaal team sterker maakt.”

Voor een deel is dat verjongingsproces bij het nationaal team al ingezet. De 33-jarige Arvin Slagter stopt na meer dan 130 interlands waarschijnlijk bij Oranje en in de WK-kwalificatiereeks maakten Keye van der Vuurst de Vries en Rienk Mast vorig jaar als 16- en 17-jarigen hun debuut in het Nederlands team. “Het gaat erom dat we in Nederland meer van dat soort spelers ontwikkelen”, constateert De Jong. “We zijn een van de langste volken van de wereld. Daar moeten we volop van kunnen profiteren.”

Trots is nu vooral het woord dat overheerst, ondanks dat Nederland zich niet plaatste voor het WK dat komende zomer in China wordt gehouden. De Nederlandse basketbalmannen kwamen van ver, maar hebben inmiddels weer wat kleur op de wangen.

Maar dat is nog niet voldoende. Aan de horizon staat het jaar 2028 geschreven. Dan moeten de Nederlandse basketballers aan de Olympische Spelen meedoen. “In 2024 meedoen zou al helemaal mooi zijn. Maar 2028 is het doel”, schetst De Jong. “Als Nederlands basketbal moeten we zorgen dat we zo sterk zijn dat we aan die Spelen mee kunnen doen.”

Lees ook:

Voor het eerst in 35 jaar wordt er in Dordrecht weer professioneel basketbal gespeeld

Het is meer dan 35 jaar geleden dat er in Dordrecht professioneel basketbal werd gespeeld, en de Dutch Basketball League (DBL) krimpt de laatste jaren alleen maar. Zondag komt daar verandering in.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden