Boekrecensie

De opvolger van ‘Het meisje in trein’ valt tegen

De Britse schrijfster Paula Hawkins. Beeld Paulhawkins.com

De Britse schrijfster Paula Hawkins schreef in 2015 met ‘Het meisje in de trein’ een exceptioneel goed thrillerdebuut. Psychologisch sterke personages en een intelligente plot maakten het verslavend spannend. 

Dat werd beloond, niet alleen door de vakjury voor spannende boeken van Vrij Nederland - die benoemde het boek tot ‘de thriller van het jaar’ - maar ook door lezers wereldwijd met liefst 11 miljoen verkochte exemplaren. De verwachtingen voor de opvolger waren torenhoog. Gevaarlijk, blijkt maar weer. Want ‘in het water’ mag inmiddels de bestsellerslijsten alweer binnenrollen, het kan niet tippen aan de voorganger.

Het verhaal speelt in het kleine Engelse plaatsje Beckford waar we - zwak punt nummer één - niet veel meer van te weten komen dan dat het aan een rivier ligt. Die rivier diende enkele eeuwen terug als plek om te testen of iemand een heks was. Aan dit water ligt Mill House, het huis van de alleenstaande moeder Nel Abbott. 

Nel raakte geobsedeerd door de nare geschiedenis van deze plek, waar ook recenter vrouwen het leven lieten. Bij de start van het boek is Nel net zelf verdronken, vermoedelijk pleegde ze zelfmoord. Enkele weken eerder sprong een tienermeisje hier ook al van een klif haar dood in het gedoemde water tegemoet.

Tekst loopt door onder afbeelding. 

Paula Hawkins - In het water Beeld RV

Tien personages

Nel heeft een zuster, Jules, die naar Beckford komt om de zorg van haar 15-jarige dochter Lena op zich te nemen. Jules haatte zowel haar zuster als deze plek. Haar terugkeer maakt veel los.

Het lezen van deze plot is een beetje een worsteling. Hawkins heeft er namelijk voor gekozen om liefst tien personages - tien! - het verhaal in losse hoofdstukken te laten vertellen. Daarbij praat de ene persoon in de ik-vorm en de volgende wordt gewoon van afstand beschreven. Ook in de tijd springt ze heen en weer. Terugbladeren is hier en daar de enige optie om de gebeurtenissen te begrijpen. 

De uitgever realiseerde zich dit blijkbaar en voegde een losse kaart met personages toe in het boek. Een zwaktebod in mijn ogen, maar wel handig, want geregeld vroeg ik mij af: wie was nu ook alweer Nickie of wie was Patrick, Erin of Louise.

Een aantal van deze personages krijgt daarmee nauwelijks inhoud. Waar juist de psychologische ontwikkeling van de karakters uit ‘Het meisje in de trein’ goed beviel, komt die hier alleen bij Jules en Lena enigszins op gang.

Toch één pluspunt: de laatste zin verrast.

Paula Hawkins - In het water
Vert. Ineke de Groot.
Bruna; 352 blz. € 19,99

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden