De opvattingen en gebruiken van een ander, altijd handig om er iets vanaf te weten

Een dollemansrit. Zo beschrijft het Nieuw Israëlitisch Weekblad het bezoek van premier Rutte aan Israël en de Palestijnse Gebieden van afgelopen week. Een aantal Israëlische organisaties die met de meegereisde Nederlandse bedrijven in een nog op te richten samenwerkingsforum zitting zouden nemen, bleek actief in Joodse nederzettingen buiten de 'groene lijn'. Dit terwijl daar zakendoen juist door Nederland wordt ontmoedigd.

Verder raakte minister Timmermans (buitenlandse zaken) verwikkeld in een diplomatiek 'schandaal'. Van Israël mocht de minister de oude stad van Hebron niet zonder Israëlische soldaten bezoeken, maar Timmermans weigerde met die voorwaarde akkoord te gaan. De druppel voor de Nederlandse hoogwaardigheidsbekleders was daarna, volgens het NIW, de afgelaste opening van Nederlandse containerscanners bij een checkpoint bij de Gazastrook. De Nederlandse, meegereisde persvoorlichter, die het hele weekend brandjes had geblust, viel in het zicht van de eindstreep flauw door oververmoeidheid in een hotel in Tel Aviv. Het NIW noemt hem 'het laatste slachtoffer van Ruttes bezoek'.

De Waarheidsvriend, het weekblad van de behoudende Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland, verslaat een ander internationaal bezoek. Hoofdredacteur P.J. Vergunst vraagt zich af waarom de kerk in Nepal groeit en in Nederland niet. Hij bezocht het land om te luisteren naar de kerk in Nepal, die volgens Vergunst een tijd beleeft van 'groei en oogst': van de anderhalf miljoen christenen is de helft nog geen vijf jaar christen. Vergunst schrijft dit toe aan de houding van de kerk om het Woord van God met anderen te delen. Daar komt bij dat 35 procent van de christenen tot het geloof komt na getuige te zijn geweest van een medisch wonder. Vergunst vraagt zich af waar die wonderen in ons land zijn en concludeert: "Wie in de geestelijke strijd staat, leeft van de wonderen van Gods genade, ziet tekenen van Zijn rijk. Wie slaapt, ziet niets, die droomt hooguit."

In het boeddhistische Burma verkeren christenen in een minder gunstige positie dan in Nepal. Het Katholiek Nieuwsblad meldt dat de christelijke Kachin-gemeenschap daar nauwelijks geduld wordt. Het vluchtelingenkamp Sint-Jozef in de stad Myitkyina vangt al mensen op sinds juli 2011, toen na zeventien jaar wapenstilstand de strijd tussen het nationale leger en de onafhankelijkheidsbeweging Kachin Independence Army (KIA) weer uitbrak. "Ons lichaam is hier, maar onze ziel is in ons dorp", zegt Hpung Gan La Seng in het nieuwsblad.

In Begrip, oecumenisch tijdschrift over de dialoog tussen christenen en moslims, schrijft Lucien van Liere, universitair docent religiestudies in Utrecht, dat er een toenemend besef is dat de rol van religies in conflictsituaties van groot, soms doorslaggevend belang is. Volgens Begrip spiegelen strijdende partijen elkaar doorgaans: in de verwijten en in de manier waarop de 'ander' wordt gepresenteerd als exponent van een stereotype.

Dat het goed is dat ook kinderen weet hebben van verschillende godsdiensten en levensbeschouwelijke tradities bepleit Sam Terpstra in Narthex, het tijdschrift voor levensbeschouwing en educatie. Terpstra werkt op de brede scholengemeenschap CSG Reggesteyn in Nijverdal en Rijssen. In een pleidooi voor het vak godsdienst schrijft hij: "Alle kinderen worden geconfronteerd met de grote variatie in onze samenleving. Het is goed om wat te weten van opvattingen, gebruiken en tradities van de ander. Dat vormt de basis voor respect. Het is ook een voorwaarde voor zelfkennis. Dat is misschien wel de belangrijkste legitimatie van het vak: dat er binnen het schoolcurriculum in ieder geval een plek is voor twijfel, vragen, een zoektocht naar antwoorden en het delen van ervaringen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden