Coronamaatregelen

De oproep van het kabinet heeft gewerkt: Nederland heeft zich gedragen dit weekend

Wijkagenten controleren, op de foto in Den Haag, met het mooie weer extra goed of mensen zich houden aan de maatregelen die zijn genomen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.  Beeld ANP
Wijkagenten controleren, op de foto in Den Haag, met het mooie weer extra goed of mensen zich houden aan de maatregelen die zijn genomen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.Beeld ANP

Nederlanders hielden zich dit weekend aan de voorschriften en gingen alleen naar buiten om een frisse neus te halen.

Janne Chaudron

De herhaalde oproep van het kabinet heeft gewerkt. Het bleef dit weekend relatief rustig langs het water, op straat, in speeltuinen, parken, en natuurgebieden. Ondanks het prachtige lenteweer. Een contrast met twee weken geleden toen Nederlanders er massaal op uittrokken, tot grote woede van het kabinet. Daarom waarschuwde premier Mark Rutte eind vorige week: “Ga niet de straat op, niet naar het strand en niet naar het bos. Gebruik je gezond verstand.”

De meeste mensen hebben zich goed aan het advies gehouden. Als ze al de straat op gingen, deden ze dat met hooguit drie mensen en hielden ze gepaste afstand. Zondag toen het kwik nog wat verder opliep, was het wel drukker op sommige plekken dan de dag ervoor, is te lezen in een verklaring van justitieminister Ferd Grapperhaus en Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad.

Grapperhaus: “We kijken terug op een weekend met prachtig weer, waarbij mensen duidelijk de lastige keuze hebben gemaakt zo veel mogelijk thuis te blijven. Zij die wel naar buiten gingen, hielden zich aan de regels en hielden goed afstand tot elkaar. Tegen die mensen zeg ik: complimenten, we begrijpen hoe moeilijk het is, maar hou dit vast, ook richting het paasweekend.”

Desalniettemin was het op sommige plekken te druk. Met name zondag grepen burgemeesters in. In Dordrecht en bij het Drielandenpunt in Vaals werden wegen naar natuurgebieden afgesloten. “Wij zien wel dat er minder mensen met de auto gaan, dus mensen blijven vooral in de eigen regio”, aldus een woordvoerder van Natuurmonumenten. Ook dat is een contrast met twee weken geleden toen mensen vlak langs elkaar liepen op overvolle parkeerterreinen aan de rand van natuurgebieden.

‘Het feest was goed bedoeld’

Op andere plekken in het land moest de politie wel een paar keer ingrijpen, hoewel het slechts gaat om incidenten. Zo verklaarde burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem de Onderkade langs de Rijn in zijn stad tot verboden gebied. Dat deed hij omdat zaterdagavond zich ruim honderd mensen in vijftig auto’s hadden verzameld. Ze hadden een barbecue met een volle gasfles bij zich. Er werden bekeuringen uitgedeeld.

In Middelburg, Borne en Breda werden feesten georganiseerd, hoewel de omvang leek mee te vallen. “Onacceptabel”, aldus Grapperhaus. Het grootste feest vond plaats in Breda. Daar was een dj ingehuurd. Het was goed bedoeld volgens de politie. De dj zou vanaf de binnenplaats muziek draaien, de bewoners zouden dansen op hun balkon. Dat liep uit de hand, omdat de mensen alsnog door elkaar begonnen te lopen.

Lees ook:

De trend zet door: stijging van het aantal ziekenhuis- en ic-opnames vlakt af

Ziekenhuis- en ic-opnames nemen af. Ook het aantal mensen dat is overleden aan het coronavirus lag zondag lager dan een dag eerder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden