De oplossing voor tentamenstress: hondjes knuffelen

null Beeld EPA
Beeld EPA

Die arme studenten tijdens hun tentamenweken. Zij moeten veel te veel stof doorwerken in veel te weinig tijd. Geweldig stressen is dat.

Meindert van der Kaaij

De bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft een oplossing voor studenten die er doorheen zitten. In een puppykamer kunnen zij op 22 en 23 oktober even lekker knuffelen met een jong hondje.

Het knuffelen met en aaien van een puppy schijnt een probaat middel te zijn tegen studentenstress. Grote universiteiten in de Verenigde Staten zoals Bucknell University en Kent State University zijn Amsterdam voorgegaan. Studenten presteren daar beter na een knuffelsessie.

Dat dit geen toeval is bewees een studie van de University of British Columbia in Vancouver. 246 studenten deden mee aan de proef met opmerkelijke resultaten. Het stressniveau daalde met 47 procent, 37 procent kreeg meer energie en 27 procent voelde zich blijer na een knuffelpartij met honden. Zelfs tien uur na de ontmoeting met de viervoeters waren er nog positieve gevolgen meetbaar. De verklaring hiervoor is dat het spelen jonge hondjes het cortisolniveau in het bloed verlaagt.

Amsterdam gaat daarom een puppykamer inrichten in de bibliotheek aan de Singel. “Vanzelfsprekend staat het welzijn van de pups voorop”, zo meldt de universiteit. “Een begeleider houdt in de gaten of alles goed gaat met de hondjes.” De pups zullen maximaal twee uur aanwezig zijn en per tijdslot mag slechts een beperkt aantal studenten de puppykamer in. Elke student mag niet langer dan een kwartier in de kamer blijven. Dit buitenkansje is alleen bestemd voor studenten van de UvA.

Lees ook:

Beter lezen met een hond aan je voeten

Kinderen met leesproblemen lezen in Tilburg voor aan een hond. 'Sinds Ala'e deelneemt, gaat ze echt vooruit.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden