Column

De opgeblazen kikker op de blote billen van het Cornelius Haga Lyceum

Beeld Trouw

Op het scherm van mijn smartphone verscheen maandag dit bericht: “E.E. heeft u geblokkeerd”. Dat er mensen op aarde rondlopen die me zouden willen blokkeren, lijkt me aannemelijk. Maar die E.E. van het blokkeerbericht was – en is zonder tegenberichten nog steeds – mijn eigen dochter. 

Ik schrok en begon nerveus aan een snelle introspectie. Wat zou ik de laatste tijd verkeerd hebben gedaan? Maar wellicht stond de redenen van mijn falen in het bericht zelf? Ik klikte erop. Er verschenen onmiddellijk een paar lachende emoticons met als tekst: “Haha...grapje..!! 1 APRIL”.

Ach, die E.E, op haar 31ste levensjaar nog steeds de grapjas die ze als kleuter was. Heb ik al eens eerder verteld dat ze ooit op onze schuur, in dikke vette letters die vanaf de straat konden worden gelezen, dit had geschreven: “Mijn vader is een oude sukkel van 42 jaar”? Op 1 april was er in die jaren geen doorkomen aan. De hele dag sprongen de kikkers van E.E. in het rond, totdat ze je bil hadden bereikt.

Ik heb er nooit aan kunnen wennen, omdat er in mijn eigen kinderjaren geen kikker te bekennen was, maar alleen 1-aprilvissen. Op die bewuste dag liep de ene helft van de bevolking nietsvermoedend rond met een vis, uit papier of karton gesneden, die de andere helft van de burgers stiekem op hun rug had geplakt. “Haha... poisson d’avril!”

Deze traditie was ooit een eenvoudige actie van simpele zielen uit eenvoudige tijden. Tegenwoordig is de 1-aprilgrap een containerbegrip, dat soms helpt uitglijders te verdoezelen of te ontkennen. Ik heb het niet over de excuses die zanger Justin Bieber publiekelijk moest maken deze week na zijn eigen 1-aprilgrap. Hij plaatste maandag foto’s op Instagram die deden denken dat zijn vrouw Hailey zwanger was van hun eerste kind. Respectloos voor vrouwen die geen kinderen kunnen krijgen, blèrde het correcte tribunaal van de sociale inquisitie.

Zak zout

Maar wat te denken van de uitspraak van trainer Danny Buijs van FC Groningen afgelopen maandag? Of supporters die de trainingen van zijn ploeg trouw langs het veld volgen ‘niets beters hebben te doen’. Na de commotie, de woede van supporters en de berisping van zijn bestuur, verzon de trainer dat zijn opmerking een 1-aprilding was. Ja, ja.

En zo moeten we ook de 1-aprilgrap van de islamitische school Cornelius Haga Lyceum benaderen: met een volle zak zout. De benoeming, op 31 maart (!) door de schoolleiding wereldkundig gemaakt en herhaaldelijk op die dag bevestigd, van Arnoud van Doorn (zoals bekend van PVV naar Profeet) als de nieuwe directeur van de school was maar een 1-aprilgrap. Behalve dat op 31 maart in de avond de feitenmachines op redacties en sociale media roodgloeiend stonden. Want die nieuwe baas van de toch al omstreden school is ooit voor drugshandel veroordeeld en twitterde een tijdje terug dat ‘alle tegenstanders van de islam begeleid of vernietigd moeten worden’. 

De schoolleiding moest heel snel met haar eigen billen bloot en op 1 april, een dag later dus, plakte ze er een opgeblazen kikker op. Ja, ja.

Drie keer per week werpt columnist Sylvain Ephimenco zijn blik op de actualiteit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden