De Oostvaardersplassen waren bedoeld voor vogels

Met praktische suggesties denken lezers mee over het behoud en beheer van de Oostvaardersplassen. Of het wildernis is, doet er niet toe.

Natte graslanden

Het lijkt me dat een klein land als Nederland geen eigen wildernis als de Oostvaardersplassen moet willen hebben, een gebied zonder biodiversiteit dat totaal verschraald is. Grote grazers zijn er in het wild op de Veluwe en elders. Een begrensd gebied is te klein voor zoveel grote grazers, en wolven erin brengen betekent dat dieren zich tegen de hekken te pletter lopen zoals soms op de Veluwezoom gebeurt wanneer wild door honden wordt opgejaagd. Waar Nederland werkelijk behoefte aan heeft zijn natuurgebieden met kruidenrijke natte graslanden waar weidevogels kunnen broeden en met rust gelaten worden.


Frederiek Bruins Velp

Beter dan plofkippen

Als er in een gebied dieren leven die daar niet op eigen benen naartoe zijn gelopen, gezwommen of gevlogen, maar door mensen zijn gebracht, is het al geen wildernis meer. Zet je daar een hek omheen, dan heb je zorgplicht. En is het een natuurpark. Met dezelfde status, rechten van de dieren, en plicht van de mens. Wat is er tegen om deze grote grazers dood te schieten en daarna het vlees te verkopen in de supermarkt? Of schenk het aan de voedselbank. Beter toch dan plofkippen?


Corrie Akkermans Middelburg

Serengeti

Juist een dichtbevolkt land als Nederland moet ook wildernis hebben.


De gedachte om de OVP verder commercieel te gaan exploiteren met huisjes doet mij gruwen. Vergelijkingen met lodges bij natuurgebieden in het buitenland zijn misleidend. De Serengeti is bijna 1,5 miljoen ha groot, Yellowstone een kleine 900.000 ha., het Kruger park 2 miljoen ha. De OVP nog geen 6000 ha. Wildernis staat voor mij gelijk aan grootschalige natuur, met sterfte van (grote) zoogdieren door predatie en voedselgebrek in een prominente rol. Ook in de veel grotere natuurgebieden in het buitenland sterven de meeste zoogdieren door voedselgebrek. Net als vogels bij ons in de winter. De OVP zouden verder altijd bedoeld zijn geweest voor vogels en niet voor grote grazers. De begrazing staat juist in dienst van vooral de ganzen.


Pieter Vermeer Voorhout

Wildernisvlees

Wat vinden wij akeliger? a. rund sterft van ouderdom? b. rund sterft van de honger? c. rund sterft na aanval wolven? d. rund sterft door geweerschot? Bij a en b duurt het lijden weken/maanden. Bij c is er doodsangst. Ik zou kiezen voor bijvoeren indien nodig. In najaar oudere/gebrekkige dieren en jonge stieren afschieten. Vlees als 'wildernisvlees' op de markt brengen. Ik zou voor wildernisvlees het dubbele willen betalen.


Heleen Hanstede Prinsenbeek

Ecologische jacht

Gelukkig kan de natuur behoorlijk zijn gang gaan in de Oostvaardersplassen. Dat er een hek omheen staat, is een schijnprobleem. In de natuur staan namelijk overal 'hekken' (barrières) in de zin van ecologische grenzen van territoria en leefgebieden. Zolang roofdieren de Oostvaardersplassen zelf nog niet ontdekt hebben is het gemis aan roofdieren op te vangen door ecologische (niet-reguliere) jacht toe te passen.


Jaap Kuper Tonden

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden